Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb l’Associació Espanyola de Professionals del Sector Piscines (ASOFAP), el saló -que ocuparà 13.800m2 al pavelló 2 del recinte de Gran Via- aplega expositors de 26 països. Després d’Espanya, el país que aporta més empreses és la Xina, seguit de França, Regne Unit, EUA, Itàlia, Alemanya, Països Baixos, Bèlgica i Turquia. En aquest sentit, el saló manté una de les seves senyals d’identitat: la seva gran internacionalitat amb el 62% dels expositors procedent de mercats exteriors. També solen ser estrangers més del 35% dels professionals que visiten la fira.
Com assegura el president del Comitè Organitzador de Piscina & Wellness Barcelona, Eloi Planes, “la internacionalitat és un dels eixos vertebradors del nostre saló, tant per fomentar les exportacions i les relacions internacionals de negoci com per intercanviar experiències i know-how entre els professionals dels diferents països”. Per aquest motiu, durant la fira tindran lloc trobades empresarials entre expositors i visitants estrangers, així com rondes de negocis amb “hosted buyers”-compradors convidats pel saló- de més d’una quinzena de països, principalment d’Europa i Amèrica, així com de la Xina, Índia, Israel, Kazakhstan, Sud-àfrica, i Angola. A més, en aquesta edició El Marroc és el país convidat, aportant algunes empreses relacionades amb el sector del benestar, així com a professionals de la indústria turística.
Major protagonisme del wellness
Aquest any el benestar guanya protagonisme. No només s’incorpora a la denominació del saló, sinó que n’augmenta la seva presència un 15% en l’oferta expositiva, així com en les activitats.
Una de les principals novetats d’aquesta edició és la recreació d’un centre wellness en funcionament, dissenyat i equipat a l’última. Inclourà una piscina activa d’obra, així com solucions aportades per firmes participants a la fira i productes cosmètics, tèxtils, d’alimentació, aromes i decoració subministrats per empreses col·laboradores. Aquest disruptiu espai anomenat “Wellness Experience” vol despertar els sentits i inspirar idees de negoci “Els visitants podran veure, tocar, entendre i experimentar els materials, equips, productes i serveis claus a incorporar en el negoci del benestar. Com a exemple de centre rendible, eco-sostenible i orientat a les preferències del nou consumidor, mostrarà l’aplicació real de les últimes innovacions en wellness que es presenten a la fira”, explica el director de Piscina & Wellness Barcelona, Josep Jonàs. Complementant aquest espai, el consultor suís i exdirector general de Caldea, Gérard André, assessorarà personalment i atendrà les consultes dels visitants en relació a aquest negoci.
Paral·lelament, el saló acollirà els dies 14 i 15 d’octubre la segona edició del Wellness & Spa Event, un fòrum de conferències -obert a tots els visitants- sobre tendències i oportunitats en la indústria del benestar en el qual intervenen més de 30 experts mundials, entre ells Jeremy Mc Carthy director mundial dels spas dels hotels Mandarín Oriental i Raoul Sudre, considerat un dels més grans gurus del wellness. Aquest esdeveniment porta associats diversos espais de networking entre assistents i ponents per promoure l’intercanvi d’experiències i aprofundir en els temes tractats. Així mateix, el 13 i el 16 d’octubre es desenvoluparan dos seminaris sobre salut i benestar a través de l’aigua i tendències en comercialització del wellness per potenciar les vendes on es presentaran casos d’èxit.
Activitats de valor afegit
El saló estrena també la Innovation Zone, una àrea transversal que convertirà el saló en un gran hub sectorial amb diferents espais sobre internacionalització, finançament, tecnologia (Internet of Things) emprenedoria, networking i innovació. S’hi succeiran entrevistes i trobades de negocis amb compradors internacionals, s’oferirà assessorament en finançament i comercialització a càrrec de tècnics de l’ICF i Pimec, així com presentacions i conferències. També hi haurà activitats per conèixer start-ups i ampliar la xarxa de contactes comercials o trobar-ne col·laboradors. Aquí s’inclourà, a més, una mostra dels productes i serveis més innovadors de la fira al costat d’un speaker corner on les empreses seleccionades oferiran les explicacions tècniques. Així mateix, a partir del dia 15 s’exposaran els productes i instal·lacions guardonats en els Premis Piscina & Wellness 2015 i en els seus homòlegs europeus els EUSA Awards, que es lliuraran la nit anterior al Palau de Pedralbes de Barcelona.
Piscina & Wellness Barcelona acollirà, a més, diferents conferències i jornades entre les quals destaca la segona edició del Waterpark Symposium que compta amb la col·laboració de l’European Waterpark Association (EWA) i la World Waterpark Association (WWA), en la qual s’abordaran les normatives de seguretat i la gestió eficient de les instal·lacions recreatives en parcs aquàtics, hotels i càmpings. Per la seva banda, ASOFAP organitzarà tres xerrades formatives sobre tècniques perquè instal·ladors de piscina i professionals del punt de venda incrementin les vendes.
Tendències d’un sector a l’alça
El futur del sector passa per la innovació i per la integració de productes d’alt valor afegit molt enfocats a millorar l’experiència d’ús de la piscina. Les instal·lacions aquàtiques han de ser sostenibles, còmodes, fàcils de mantenir i més vinculades al benestar. Al saló es presentaran solucions i equips encaminats a aconseguir el menor impacte ambiental, a reduir el consum d’aigua i energia i a que l’usuari apreciï un estalvi econòmic en el manteniment de la seva piscina, amortitzant el cost de la instal·lació d’aquestes innovacions. Altres tendències que vénen, a més de l’ús de productes més naturals per garantir la qualitat de l’aigua, és l’automatització de processos, sobretot amb sistemes intel·ligents per controlar el manteniment de la piscina i les instal·lacions aquàtiques gràcies a internet i els dispositius mòbils.
El sector de la piscina a Espanya ja ha iniciat la seva recuperació després dels anys de crisi i preveu acabar el 2015 amb un increment de vendes proper al 10%. Amb un parc de 1,16 milions de piscines per mantenir, al mercat espanyol -el segon d’Europa i el quart del món en dimensió- suposa una oportunitat per a les empreses. També ho són les generalitzades inversions que està escometent la indústria hotelera per modernitzar els seus establiments, zones d’aigua i espais wellness i les connexions del món de la piscina i el wellness amb sectors com el turisme, la salut, l’oci, el benestar i el esport.