La Barcelona Industry Week mostra a Fira tot el potencial de la quarta revolució industrial

L'anomenada quarta revolució industrial arriba a Fira de Barcelona amb vuit esdeveniments centrats en la transformació digital de les empreses, nous materials, química aplicada i les formes de producció del futur. De l'1 al 6 d'octubre, la Barcelona Industry Week, reunirà més d'un miler d'empreses i als millors experts internacionals en aquests àmbits amb la celebració simultània al recinte de Gran Via dels salons Expoquimia, Eurosurfas, Equiplast, IN(3D)ustry From Needs to Solutions, IOT Solutions World Congress, els congressos World Congress of Chemical Engineering i World Chemical Summit, i el certamen Smart Chemistry, Smart Future.
Aquests esdeveniments –que integraran una de les majors plataformes comercials, de coneixement compartit i de networking internacionals–, congregaran en prop de 68.000 m2 nets a gairebé un miler d’empreses,  850 ponents i més de 50.000 professionals d’arreu el món per mostrar l’oferta més transversal i innovadora de tota la cadena productiva: des de la matèria primera, plàstica i química, passant per la fabricació massiva o personalitzada, fins arribar a l’automatització de processos i connectivitat intel·ligent a través de les darreres tecnologies aplicades a múltiples sectors industrials.
Últimes tecnologies
El director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, afirma: “Hem apostat per reunir els nostres grans esdeveniments industrials amb la finalitat d’ajudar a promoure la innovació en els processos de fabricació i recolzar les empreses en la seva transició tecnològica cap a una producció més eficient, sostenible i competitiva.” En aquest sentit precisa: “Volem contribuir a posar Barcelona al focus internacional de la indústria 4.0″ amb la que creiem que serà la gran cita industrial de l’any centrada en les últimes tecnologies”.
Per la seva banda, el director de Negocio Propi de Fira, Salvador Tasqué assenyala que amb aquesta iniciativa, en la qual el comú denominador és la promoció de la transformació industrial, “Barcelona esdevé la capital internacional de la indústria digitalitzada, connectada i intel·ligent concentrant  una àmplia i representativa oferta comercial, però alhora aportant coneixement perquè les empreses puguin afrontar amb èxit els reptes que venen”.
La Barcelona Industry Week arrencarà el dia 1 d’octubre amb el World Congress of Chemical Engineering, que se celebra per primera vegada a Espanya i que aplegarà més de 3.000 delegats d’arreu el món.
El dia 2 d’octubre tindrà lloc, una jornada amb la presència de destacats experts i responsables empresarials del país per analitzar el futur de la indústria espanyola i els seus principals reptes en el context actual per potenciar la seva competitivitat, digitalització i dimensió.
Química aplicada i nous materials
Paral·lelament, del 2 al 6 d’octubre, la 18ena edició d’Expoquimia donarà a conèixer les darreres novetats del sector químic en el major esdeveniment firal de la indústria química espanyola i del sud d’Europa. Així mateix, se celebrarà una nova edició d’Smart Chemistry, Smart Future, liderat per la Federació Empresarial de la Indústria Química Espanyola (FEIQUE). Alhora, tindrà lloc el primer World Chemical Summit, un fòrum de debat per a la indústria química aplicada on es discutiran solucions pioneres per a sis grans reptes de futur com l’alimentació, energia, salut, aigua i aire, societat digital i indústria, i es duran a terme la 18ena edició d’Equiplast, la trobada internacional del plàstic i el cautxú, i la 26ena edició d’Eurosurfas, la trobada internacional del tractament de superfície. En total tots aquests esdeveniments aplegaran més de 680 expositors directes.
Ponents com el prestigiós cuiner Jordi Cruz; la directora del Laboratori Antidopatge de Barcelona, Rosa Ventura; el professor Gunter Pauli, autor del llibre The Blue Economy i creador dels conceptes Zero Waste i Zero Emissions, el vicepresident d’HP, Ramón Pastor; i la doctora sueca Nina Rawal, reconeguda com una de les joves líders mundials pel Fòrum Econòmic Mundial en l’àmbit de la salut, seran alguns dels més de 340 ponents que participaran en aquests esdeveniments.
3D: fabricació additiva i personalitzada 
Després de la bona acollida de la seva primera convocatòria, torna IN(3D)ustry From Needs to Solutions, que se celebra del 3 al 5 d’octubre i que reunirà una extensa mostra representativa de l’ecosistema de la fabricació additiva i avançada: des dels principals fabricants d’aquest tipus de maquinària fins a empreses usuàries de diversos sectors.
Així, 54 grans companyies i institucions com Seat, Renault, Airbus, Alstom, Bosch, Siemens i l’Hospital de Sant Joan de Déu, i 44 ponents com Peter Haneppe, investigador en Sony Computer, Advenit Makaya, enginyer de l’Agència Espacial Europea, o Simone Cesano, director de disseny a Adidas, donaran a conèixer les seves experiències, reptes i necessitats en la producció en 3D. A més acollirà els Reshape Awards que premiaran les millors iniciatives de wearables realitzades mitjançant fabricació additiva.
La industria connectada
Igualment, del 3 al 5 d’octubre, tindrà lloc l’IoT Solutions World Congress, un esdeveniment que ha esdevingut un referent del sector i que reunirà els principals experts mundials de l’internet industrial i també, en aquesta edició, del blockchain. Es preveu la participació de 240 empreses i l’assistència de més de 250 ponents que analitzaran les novetats i aplicacions reals de les tecnologies que impulsaran la transformació digital de tot tipus d’indústries, sectors i serveis. Així, entre les empreses expositores figuren les centrals mundials de firmes com ABB, Accenture Digital, Analog Devices, Deloitte, Google Cloud, Honeywell, Huawei, Intel, Microsoft, SAS, Schneider Electric, Telit, Vodafone o Wipro.
Entre els ponents destacats: el professor del MIT Media Lab, Joe Paradiso, qui parlarà de com els éssers humans es connectaran a l’Internet de les coses; l’expert en ciberseguretat, Mikko Hyppönen, qui advocarà per aplicar nous mesures per evitar ciberatacs; i el cap d’integració de la Orion Mission Multi-Purpose Crew Vehicle de la NASA, Carlos García-Galán. Per la seva banda, en el Blockchain Solutions Fòrum, participarà el creador de la Fundació Bitcoin, Jon Matonis; el fundador del Consorci d’Inversors de Blockchain, Mike Costache, i la robot humanoide Sophia que defensarà els avantatges de la convergència de la intel·ligència artificial i la robòtica amb altres tecnologies emergents.
Com a complement de l’àrea d’exposició, IOTSWC obrir novament la zona de testbeds o bancs de proves on es realitzaran demostracions en directe per veure en funcionament 11 aplicacions de l’internet industrial desenvolupades per empreses líders.
Barcelona, 21 de setembre de 2017