- Imatges disponibles aquí
S'ha celebrat amb Smart City Expo, cita que ha aportat visitants internacionals al saló
Iwater clausura una edició marcada per la digitalització i la sostenibilitat
La digitalització i la sostenibilitat han estat els grans eixos que han marcat la segona edició de Iwater celebrada la setmana passada en el recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Al llarg de tres dies, la fira ha reunit a empreses, professionals, representants institucionals i experts relacionats amb la gestió del cicle de l’aigua, promovent el negoci i networking professional i creant una atmosfera propícia per donar a conèixer les últimes tecnologies, solucions i avenços del sector de l’aigua, a més d’analitzar i debatre els seus reptes de futur més immediats.
Amb la presència d’un total de 88 expositors de 8 països, Iwater ha exhibit tecnologies, productes, solucions i serveis que intervenen en les diferents fases del cicle de l’aigua. A la fira han estat representades més de 170 marques.
Iwater 2018 ha evidenciat la necessitat de modernitzar les infraestructures hidràuliques per tal de garantir una gestió intel·ligent i sostenible de l’aigua a les ciutats, la indústria i l’agricultura. La fira ha mostrat una major tecnificació de la gestió i tractament de l’aigua gràcies a l’ús de tecnologies pròpies de la indústria 4.0 com solucions d’Internet de les Coses, Big Data o Blockchain, que aporten informació en temps real sobre consum tant als usuaris com als gestors. A més, Iwater ha demostrat que les empreses espanyoles de l’aigua són capdavanteres en innovació i compten amb un ampli reconeixement internacional.
Major qualitat del visitant
Complint les expectatives inicials, Iwater ha registrat més de 4.000 visitants. Així mateix, la celebració simultània amb Smart City Expo World Congress i Smart Mobility Congress (amb 21.000 visitants de 120 països) ha tingut unes sinergies molt positives, atès que molts assistents relacionats amb la gestió urbana i els serveis públics, representants de ciutats, experts i altres professionals també han visitat Iwater per conèixer tecnologies amb què millorar la gestió de l’aigua a les urbs.
Els expositors s’han mostrat satisfets per la qualitat dels contactes realitzats a la fira. Les firmes participants han destacat, així mateix, la varietat de perfils professionals, així com l’augment de la internacionalitat del visitant respecte a la primera edició.
En l’àmbit de la internacionalització, cal destacar el mig miler de reunions de negocis agendades entre els expositors i les delegacions de 10 països convidades directament per l’organització orientades a dinamitzar les exportacions de productes, serveis i tecnologia espanyola per al cicle de l’aigua.
Igualment per promoure el networking i els acords de col·laboració empresarial i de transferència tecnològica, el saló ha acollit el Water Market Europe, organitzat per la Plataforma Tecnològica Europea per a l’Aigua (WssTP). S’ha tractat d’una jornada que ha combinat breus presentacions sobre la transició a l’aigua digital amb reunions bilaterals en què han participat 50 pimes, start-ups, inversors, universitats, centres tecnològics, representants de ciutats en el marc del Brokerage Event, organitzat per Acció i compartit amb Smart City Expo World Congress, amb 400 assistents.
El president del comitè organitzador de Iwater i conseller delegat de MAT Holding, Pau Relat, ha subratllat “les bones opinions recollides durant la celebració de la fira tant per la qualitat de l’oferta reunida, el nivell de contactes professionals realitzats i els continguts proposats que confirmen a Iwater com un esdeveniment imprescindible a l’agenda sectorial”. Relat destaca, així mateix, que “Iwater ha reflectit perfectament la innovació de les empreses espanyoles del sector de l’aigua i el seu bon posicionament internacional”.
Alhora, Iwater ha establert les bases per augmentar el poder de convocatòria de la fira en els països de la conca mediterrània en properes edicions amb la firma d’un acord amb l’Associació de Cambres de Comerç i Indústria de la Mediterrània (ASCAME) per a la celebració el 2020 del Fòrum Mediterrani de l’Aigua.
Coneixement, tecnologia i R+D+I
En l’apartat de coneixement i anàlisi dels principals reptes que ha d’afrontar el sector, Iwater va comptar amb diversos espais com el InnoHub i el TechHub on es van presentar unes 60 propostes entre solucions innovadores, projectes de R+D+I, i tecnologia aplicada a tots els processos del cicle integral de l’aigua amb la finalitat d’assegurar el seu subministrament en qualitat i quantitat suficient per a diferents usos en el marc del nou paradigma de l’economia circular. Així mateix, el cicle de conferències Iwater Stories va debatre temes com oportunitats en els mercats exteriors per al sector; la transició cap a l’aigua digital; la importància de la sostenibilitat en el sector o el programa Prima per a una agricultura sostenible i resilient a l’estrès hídric a la Mediterrània. S’estima en conjunt a les sessions dels hubs i a les Iwater Stories han assistit unes 850 persones.
Així mateix, Iwater ha acollit la celebració de la novena edició del Fòrum d’Economia de l’Aigua, una iniciativa de la Universitat d’Alcalá que ha analitzat el valor de la seguretat de l’aigua, la revolució digital en els serveis d’aigua, el finançament d’infraestructures i sanejament, la regulació dels serveis d’aigua i l’aigua a les ciutats. Una quinzena de ponents com Miguel Ángel Moratinos, actual president de la Xarxa Espanyola per al Desenvolupament Sostenible (REDS), Dustin Garrick, director de la Xarxa d’Aigua d’Oxford a la Universitat d’Oxford o Oriana Romano, analista de l’OCDE, han participat en aquesta trobada que ha sumat uns 200 assistents.
Altres activitats
Un dels actes destacats de la fira va ser el lliurament dels Premis Iwater, que van recaure en Sofrel Lacroix pel sistema de telegestió 4.0. Sofrel S4W; Contazara per la seva solució tecnològica 4.0 que permet la telelectura de comptadors gràcies a l’ús de l’estàndard de comunicacions Narrow Band-IOT; i Socamex pel seu projecte de R+D+I Smart Plant orientat a la renovació de les plantes de tractament d’aigües residuals. Aquestes propostes han estat les més destacades entre el centenar de treballs presentats en les categories de millor producte, solució i investigació per al sector de l’aigua, respectivament.
També van tenir una excel·lent acollida les visites guiades a diverses infraestructures de l’àrea metropolitana, coordinades per l’Agència Catalana de l’Aigua, com l’estació depuradora d’aigües residuals (EDAR) del Prat de Llobregat; el centre de control de l’empresa municipal Barcelona Cicle de l’Aigua, SA (BCASA); el dipòsit de retenció d’aigües pluvials del parc Joan Miró de Barcelona o la planta d’aigües residuals de Rubí. En aquestes sortides van participar més de 80 persones.
Iwater ha comptat amb el suport de les principals associacions professionals del sector de l’aigua a Espanya i ha sumat també el decisiu suport de la International Water Association, IWA, que reconeix al saló com l’esdeveniment de referència per al sector al nostre país. La propera edició de Iwater tindrà lloc al 2020.
Barcelona, 21 de novembre de 2018