IN(3D)USTRY constata que la revolució 3D ja ha començat a transformar la indústria

La primera edició d’IN(3D)USTRY From Needs to Solutions, que avui tanca les seves portes després de tres dies d’intensa activitat, ha posat de manifest que l’anomenada Quarta Revolució Industrial protagonitzada per la fabricació additiva i la digitalització dels processos productius ja és en marxa. L’esdeveniment ha servit per mostrar les aplicacions actuals i reptes de futur d’aquesta tecnologia en àmbits com l’arquitectura, automoció, salut i productes de consum, i per afavorir els contactes de negoci entre empreses i usuaris finals.
L’esdeveniment ha comptat amb més d’un centenar de prestigiosos speakers i amb una mostra molt representativa de l’ecosistema econòmic i social nascut com a conseqüència de l’ús de la impressió 3D. D’aquesta manera, l’enorme potencial de la comunitat maker, l’usuari final, ha tingut el seu espai a la zona Maker Pro, amb la presència de més de 60 projectes, mentre que a la zona d’exposició van participar empreses líders en la fabricació d’aquest tipus d’impressores com HP, Renishaw, Hofman o Arburg, entre d’altres.
Al certamen, s’han tancat transaccions comercials que reafirmen que aquesta nova fórmula firal, focalitzada en les aplicacions del 3D en sectors industrials, afegeix valor a aquest mercat. Així, moltes de les empreses expositores ja han mostrat la seva voluntat de participar en la propera edició de 2017, que se celebrarà del 20 al 22 de juny al recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. Entre els professionals que han visitat IN(3D)USTRY From Needs to Solutions, un 40% han estat alts directius i un 60% prescriptors de compra, el que mostra la rellevància de l’esdeveniment per al sector.
El director de IN(3D)USTRY From Needs to Solutions, Miquel Serrano, ha expressat la seva satisfacció perquè “Barcelona ha estat durant tres dies un centre internacional d’idees, reptes i solucions de la fabricació additiva i avançada”, ja que “al seu primera edició, el certamen ha servit per posar en relleu que aquest nou model de fabricació és una realitat i que Barcelona compta amb tots els elements per impulsar aquesta nova revolució industrial”.
Més de 100 experts
Les ponències, que han tingut un ampli seguiment per part dels visitants del saló, han coincidit a afirmar que estem en el llindar d’un nou model econòmic en el qual, a més, s’estendrà l’ús dels programes de col·laboració oberta.
Així, el vicepresident i director general d’HP 3D Printing, Ramon Pastor, ha afirmat en la seva intervenció en el certamen que “la impressió 3D està transformant les maneres de producció industrial, anticipant una propera Revolució Industrial”, la qual cosa ha portat a aquesta empresa a apostar per aquesta tecnologia amb la fabricació del seu sistema Jet Fusion, presentat com a primícia europea al saló. En aquest sentit, el científic de Google, Vinton Cerf, considerat un dels pares d’Internet, va destacar “la col·laboració” com una de les claus d’aquesta revolució industrial. “La comunitat es reforça a si mateixa amb la informació de codi obert”, ha assenyalat.
A més, l’esdeveniment ha posat de manifest com la fabricació additiva ja està revolucionant molts sectors industrials. Així, entre altres prestigiosos ponents, l’arquitecte Xavier de Kestelier, soci de l’estudi de Norman Foster, ha assegurat que “gràcies a la impressió 3D, podrem construir a la Lluna en un termini d’uns 20 anys”, mentre que el dissenyador d’IKEA , Mikael Axelsson, veu “grans possibilitats en la tecnologia 3D per dissenyar, customitzar o reparar un producte i donar-li una nova vida”.
Per la seva banda, el responsable del Centre de Desenvolupament de Prototips de Seat, Cristóbal Gómez, ha afirmat que “ara mateix, la fabricació additiva ja està sent aplicada en el desenvolupament de prototips funcionals, eines i en la fabricació de contenidors logístics” mentre que el doctor Bartomeu Oliver, director del servei de Neurocirurgia del Centre Mèdic Teknon de Barcelona, destaca que “la impressió 3D permet realitzar implants a mida i personalitzats amb grans resultats en la cirurgia cranial i maxil·lofacial”. El director de Transferència Tecnològica d’Acciona, José Daniel García, ha assegurat que “amb la fabricació additiva, si ets capaç de dissenyar-ho, ets capaç de fabricar-ho”.
En la seva primera edició, ha comptat amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona a través de Barcelona Activa, la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Secretària per la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, la Direcció General d’Indústria i ACCIÓ, i el Consorci de la Zona Franca.
Barcelona, 23 de juny de 2016