El saló incorpora Grada&CongrésGràfic per ampliar sinèrgies entre disseny gràfic i impressió
Félix Beltrán, Fernando G. Baptista i Julius Wiedermann, ponents a Graphispag
Félix Beltrán, creador de la icònica imatge del Che Guevara; Fernando G. Baptista, editor gràfic de National Geographic i un dels millors infografistas del món; i Julius Wiedermann, editor de Taschen són alguns dels ponents que participaran a Grada&CongrésGràfic, una de les activitats destacades d’aquest proper Graphispag, que tindrà lloc del 26 al 29 de març al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona.
Aquest any la fira referent per a la indústria gràfica i la comunicació visual espanyola, Graphispag, s’alia amb Grada&CongrésGràfic, un nou esdeveniment, organitzat pel Col.legi de Disseny Gràfic de Catalunya i Fira de Barcelona, que aglutina coneixement sobre disciplines que tenen en la imatge la seva forma d’expressió com ara el disseny gràfic, la infografia, la il·lustració, el concept art, la tipografia o el grafit, entre moltes altres.
El programa de Grada&CongrésGràfic inclou conferències i tallers al voltant de la imatge que explica i ajuda a il·lustrar històries; a la imatge reproduïda a través de l’edició, la tipografia o la comunicació visual; i la imatge dinàmica via cal·ligrafia, skectching o motion graphics. Vinculat a l’esdeveniment es convoquen els Premis gaudeamusProjecta per a estudiants de disseny gràfic.
Entre els participants figuren noms com l’editor gràfic de National Geographic, Fernando G.Baptista, qui parlarà de l’art d’explicar històries de forma visual. També destaca la presència de Félix Beltrán, considerat el pare del cartell cubà i un referent del disseny gràfic a l’Amèrica Llatina per obres convertides en icones contemporanis. A més seran ponents interessants la mexicana Teresa Camacho, dissenyadora gràfica experta en noves tecnologies; i la influent il·lustradora eslovena Martina Paukova que col·labora per a Google, Converse o The New York Times.
Altres disciplines que utilitzen i reprodueixen la imatge en els seus processos creatius també estaran representades a Grada&CongrésGràfic a través d’experts com l’arquitecta Benedetta Tagliabue; l’editor en cap de l’editorial Taschen, Julius Wiedermann; l’il·lustrador Gabriel Campanario, fundador del moviment urban sketcher (que dibuixa en directe la vida urbana); o l’artista multidisciplinari, Judas Arrieta.
S’analitzarà també de l’estat del disseny amb el director de l’estudi de comunicació Vasava, Enric Godes, i la dissenyadora catalana radicada a Amsterdam, Marta Cerdà. El packaging tindrà la seva representació amb Carlos Anadón de l’estudi Seriesnemo i la responsable de màrqueting a Alzamora Group, Joana Magureanu. Per la seva banda, l’enfocament psicològic sobre el poder persuasiu de la imatge l’aportarà l’neurolingüista Víctor Amat, mentre que el dissenyador Joan Anchon impartirà un taller sobre grafisme en moviment (Motion graphics).
A més hi haurà espai per a la tipografia i cal·ligrafia amb els dissenyadors, Isidro Ferrer, Octavio Pardo, Rodolfo Fernández Álvarez i Pablo Mariné; la infografia periodística amb el responsable d’aquesta àrea a La Vanguardia, Jaume Serra; la il·lustració científica amb Carles Puche i Blanca Martí; les arts decoratives amb el dissenyador especialitzat en identitat visual corporativa, Javier González Soles; la cartografia amb el cap de l’àrea de Geotecnologías de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, Sergi Anguita; o el sketch up amb l’empresari Julio Carrer, entre altres especialitats i ponents.
Finalment, l’últim dia tindrà lloc una taula rodona sobre el grafit com a disciplina visual amb infinitat de variants i canals que impregna nous àmbits comunicatius en què participaran representants de Montana Colors, Tramuntana Magazine i l’estudi InocuoTheSign.
Reconeixement al talent emergent
Grada&CongrésGràfic dedicarà també un espai als futurs professionals del disseny amb l’exposició i presentació per part dels autors dels 24 treballs seleccionats en la segona edició dels Premis gaudeamusProjecta, amb una dotació econòmica global propera a 50.000 euros, a la qual es presenten projectes de fi de grau en disseny gràfic realitzats per estudiants de centres d’ensenyaments artístics i facultats espanyoles que imparteixen aquesta titulació. La decisió del jurat i el lliurament de guardons tindrà lloc en una cerimònia que tindrà lloc el dia 28 de març a la tarda a l’Institut d’Estudis Catalans.
Sobre Graphispag
Graphispag, el Saló Internacional de la Indústria Gràfica i la Comunicació Visual és la fira degana i referent del seu sector a Espanya. Organitzada per Fira de Barcelona i Graphispack Associació des de 1966 reuneix els principals subministradors de tecnologia gràfica, equips d’impressió i acabats, suports i consumibles per a les arts gràfiques. En la seva pròxima edició comptarà amb la participació de prop de 200 expositors directes i gairebé 380 marques representades i posarà el focus en el disseny, la personalització i la digitalització de la indústria gràfica.
Barcelona, març de 2019