Els màsters i postgraus d’àmbit internacional, principals novetats a Futura

La 15a edició de Futura, el Saló dels Màsters i Postgraus, comptarà amb 17 novetats pel que fa als estudis que s’oferiran al curs 2018-2019. D’aquests, gairebé 3 de cada 4 titulacions seran  impartides en llengües estrangeres, majoritàriament anglès. Organitzat per Fira de Barcelona, Futura se celebrarà el 16 i 17 de març al Palau 5 del recinte de Montjuïc amb una seixantena d’expositors. 
Els màsters i postgraus de les universitats catalanes impartits en llengües estrangeres van guanyant terreny i enguany ja suposen el 71% de les noves titulacions que es presentaran a Futura. En aquest sentit, dels 17 nous programes que presenten les principals universitats catalanes (UAB, UB,   UPC i UPF), 12 són impartits total o parcialment en anglès, fet que demostra la creixent internacionalització del sistema universitari català.
Aquesta tendència a l’alça es posa de manifest amb el número d’estudiants estrangers que venen a cursar un màster a les universitats catalanes. Segons dades de la Secretaria d’Universitats de la Generalitat de Catalunya, el curs 2015-16 (últim amb dades) els nous estudiants procedents d’universitats internacionals ja eren el 36,3% del total. El curs 2013-14, el 30,9% i el 2014-15, el 31,3%.
En aquest sentit, sis dels vuit nous màsters que presenta la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) de cara al curs vinent són impartits total o parcialment en llengües estrangeres. D’aquests, el màster sobre Internet dels Coses per a la Salut Digital (IoT for eHealth) és íntegrament en anglès; cinc més, els màsters en Didàctica del Xinès per a Hispanoparlants, d’Interpretació de Conferències, de Periodisme i Innovació en Continguts Digitals, de Traducció i Estudis Interculturals i de Filosofia Alemanya i Francesa, combinen diversos idiomes; mentre que només un, el de Fisioteràpia en Pediatria, es fa íntegrament en castellà.
Pel que fa als sis nous màsters que oferirà la Universitat de Barcelona (UB), tres d’ells es faran total o parcialment en anglès. Seran els estudis en Empresa Internacional, Diplomàcia i Organitzacions Internacionals, així com l’Erasmus Mundus en Nanociència i Nanotecnologia.
De la seva banda, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) presentarà dos nous programes, tots dos  impartits íntegrament en anglès. El màster en Enginyeria Física, de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona (ETSETB) i el màster en Anàlisi Estructural de Monuments i Construccions Històriques, coordinat per la Universitat de Minho (Portugal) i amb la participació de la UPC. Mentrestant, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) donarà a conèixer el nou Màster de Gestió Comunicativa de l’Art, que comptarà amb el 100% de les classes en anglès.
D’altra banda, 8 universitats del Regne Unit acudiran al saló per posar a disposició dels visitants la seva oferta de màsters i postgraus. Hi participaran les universitats de Bath Spa, Bournemouth, Cranfield, Arts London, Edimburg, St. Mary’s, Northumbria i Glasgow.
L’orientació al centre
La 15a edició del Saló Futura segueix potenciant l’orientació per tal de resoldre dubtes, facilitar la informació necessària i fer un acompanyament al visitant que faciliti una presa de decisió àgil i ben fonamentada. En aquest sentit, s’habilitarà un espai d’assessorament individualitzat i un d’autoconsulta que conviuran amb les eines d’informació online. També l’Speaker’s Corner amb sessions informatives sobre estudis i emprenedoria o les Jornades Món Empresarial dedicades a la neurociència.
Barcelona, 5 de març de 2018