BcnRail assenyala al mercat exterior i a la competitivitat del transport de mercaderies com a vies de futur del tren

La quarta edició de BcnRail, el Saló Internacional de la Indústria Ferroviària de Fira de Barcelona, ha fixat les vies sobre les quals el sector ha d’encarrilar el seu futur. Obrir-se cap a nous mercats com Brasil; incrementar el grau de competitivitat de les mercaderies, per a la qual cosa el Corredor Mediterrani es revela com a un element fonamental, i aconseguir una implicació  més gran de les empreses privades en la gestió, són les principals conclusions a les quals han arribat els experts que han participat a l’única fira del sector ferroviari que se celebra a Espanya.

“La indústria ferroviària espanyola té veritables oportunitats de negoci al Brasil perquè necessitem tecnologia i innovació per desenvolupar la nostra xarxa ferroviària”, indica el president de l’Associació Nacional de Transportadors Ferroviaris (ANTF), Rodrigo Vilaça. I és que el Govern federal brasiler té previst invertir uns 36.000 milions d’euros en els pròxims 30 anys per tal de modernitzar la seva xarxa i construir més de 10.000 kilòmetres de vies.

Un altre dels aspectes destacats perquè el sector afronti el futur amb garanties d’èxit passa per incrementar el tràfic de mercaderies, que en aquests moment només suposa el 3% del total. “Es tracta d’una xifra ridícula ja que, per estructura, tenim una capacitat de creixement enorme”, afirma el president d’ADIF, Gonzalo Ferre.

En la seva intervenció a la jornada sobre liberalització ferroviària del Col¿legi de Camins, Canals i Ports de Catalunya, Ferre va avançar que “l’any 2013, el tràfic de mercaderies serà de 21.071 milions de tones brutes per kilòmetre front els 27.825 milions del 2008”.

La aprovació, el dia 19 de novembre, per part del Parlament Europeu de finançar fins al 40% del cost de les obres del Corredor Mediterrani ha d’influir en l’augment de la competitivitat de les mercaderies ferroviàries. El coordinador de la Xarxa Transeuropea de Transport de la Comissió Europea, Carlo de Grandis, va afirmar al II Fòrum Internacional Ferroviari que “el que més preocupa a Europa és la interoperabilitat”, és a dir, la connexió total entre totes les línies que conformen la xarxa.

Per la seva banda, el secretari d’Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Ricard Font, va fer una crida a les empreses del sector perquè “augmentin el seu grau d’implicació en la gestió de les infraestructures construïdes en els últims anys”. Per a Font, “la interoperabilitat i la intermodalitat són claus” i va advocar per un increment de la col¿laboració públic-privada per “afrontar plans de negoci” que facin rendibles infraestructures com el Corredor Mediterrani.

BcnRail ha registrat la visita de més de 5.000 professionals i ha comptat amb la participació de més de 800 congressistes i 200 ponents. El president de BcnRail, Javier Vizcaíno, destaca que “l’any 2013, hems apostat per recolzar a les pimes de la indústria auxiliar i de components del nostre sector, estratègic per a l’economia espanyola”.

Barcelona,  21 de novembre de 2013