Tercera edició del saló de referència del vi espanyol de qualitat
Barcelona Wine Week tornarà al 2023 amb més cellers y major diversitat territorial
El saló de referència del vi espanyol tornarà a Fira de Barcelona del 6 al 8 de febrer del 2023 per mostrar la major oferta vitivinícola de qualitat del país i exhibir tota la seva potència davant dels operadors nacionals i internacionals del sector. La propera edició de Barcelona Wine Week (BWW) preveu reunir 700 cellers, la pràctica totalitat de les Denominacions d’Origen i les marques més consolidades del mercat.
Al palau 8 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona es donaran cita tota mena de cellers, des dels més petits i artesanals, fins a les grans corporacions i marques més conegudes del mercat oferint un recorregut únic a través de les diferents zones productores de vi d´Espanya.
L’espai expositiu estarà estructurat en dos grans sectors: BWW Lands, que reunirà els cellers organitzats per Denominacions d’Origen i altres segells de qualitat, i BWW Groups & Complements, on es trobaran cellers, grups, distribuïdors i associacions de productors juntament amb empreses que ofereixen equips, accessoris i serveis al sector.
A la tercera edició, el saló treballa amb l’objectiu d’incrementar un 15% el nombre d’empreses vinícoles participants i augmentar la representativitat dels diferents territoris productors de vi.
El president del saló i de la D.O. Cava, Javier Pagés, assegura que “aquest aparador únic comptarà el 2023 amb més cellers, més marques històriques i de renom, més representativitat dels diferents territoris productius i més compradors internacionals”. En aquest sentit afegeix que “promoure trobades de negoci és clau perquè els cellers espanyols puguin obrir les portes de nous mercats estratègics i de futur”.
Negoci exterior
Per això, gràcies a l´acord de col·laboració estratègica amb ICEX España Exportación e Inversiones, es preveu convidar 500 compradors internacionals clau per programar reunions comercials amb empreses expositores. Aquests professionals decisors de compra provindran dels principals països receptors de vi espanyol, com els Estats Units, Bèlgica, Alemanya, Suïssa, França, Mèxic, Japó, Canadà, Països Baixos o la Xina.
Al costat de la pretensió d’obrir mercat exterior, BWW també vol augmentar la demanda interna, per la qual cosa comptarà amb diversos programes de compradors convidats nacionals.
De fet, Espanya ja és el primer productor de vi del món i el tercer exportador segons dades d’ICEX España Exportación e Invesiones. El 2021 va superar els 2.956 M€ en exportacions de vi i es va quedar molt a prop del seu rècord (3.006 M€), assolit el 2018. Al voltant del 70% de les exportacions d’aliments i begudes es concentren a la UE, però les més grans taxes de creixement es registren en mercats com els Estats Units, la Xina i molts mercats del Sud-est Asiàtic i d’Iberoamèrica.
La directora d’Aliments, Vins i Gastronomia d’ICEX Espanya, María Naranjo, afirma que salons com BWW són “molt importants per afrontar grans reptes com ara la diversificació de mercats, la digitalització o la diferenciació en un sector cada cop més global i competitiu” . Sobre aquest últim punt, Naranjo considera “clau transmetre a l’exterior la riquesa i la diversitat del vi espanyol i, alhora, apostar per la qualitat i per elevar el preu mitjà de les vendes a l’estranger”.
Vi i Gastronomia
Com a complement a l’exposició, BWW 2023 comptarà amb un ampli programa d’activitats que arreplegarà les tendències vinculades al món del vi i reunirà alguns dels grans noms del panorama vitivinícola nacional i internacional. Entre les principals novetats, destacarà una aposta decidida per establir més sinergies amb l’alta gastronomia, una altra gran ambaixadora de la indústria alimentària espanyola.
A més, l’espai BWWHub programarà tasts, maridatges, conferències, taules rodones i sessions formatives sobre el món del vi i acollirà la presentació de novetats de gran interès pel sector.
BWW compta amb una Comissió Organitzadora que representa la pràctica totalitat dels interessos del sector a Espanya. Presidida per Javier Pagés, també president de la DO Cava, està conformada per José Miguel Herrero, director general d’Indústria Alimentària del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA); María Naranjo, directora d’Aliments, Vins i Gastronomia de l’ICEX España Exportación e Inversiones; José Luis Benítez, director general de la Federación Españoola del Vino (FEV); Valentí Roqueta, president de l’Associació Vinícola Catalana (AVC); i David Palacios, president de la Conferencia Española de Consejos Reguladores Vitivinícolas CECRV; entre d´altres personalitats destacades de l’àmbit institucional i empresarial.
The Spanish Wine Event
Els resultats de la segona edició de BWW, l’abril del 2022, van superar les expectatives inicials i el van consolidar com el gran esdeveniment del vi espanyol de qualitat. Així ho reconeixen els principals operadors del sector i les més 650 empreses expositores i 60 Denominacions d’Origen Protegides (DOP) espanyoles que van participar a la convocatòria, a la qual també van assistir més de 18.000 visitants professionals. Entre ells, 470 grans compradors internacionals de mercats estratègics convidats per l’organització i que van participar a més de 6.600 reunions comercials amb empreses expositores. Per reflectir-ho tot, BWW ha incorporat al seu nom oficial i identitat gràfica el lema The Spanish Wine Event.
Barcelona, 14 de juliol de 2022
Susana Santamaria