Fira de Barcelona reprèn la seva activitat al setembre amb diversos salons i mesures preventives
Alimentaria se celebrarà el 2021, any que concentrarà destacats esdeveniments internacionals
El saló Alimentaria se celebrarà al maig de 2021 segons s’ha acordat amb les principals organitzacions i empreses del sector, convertint-se en una de les principals fires d’un any en què els recintes de Fira de Barcelona acolliran altres importants convocatòries de projecció internacional amb una àmplia representació de diferents sectors econòmics. Aquests esdeveniments protagonitzaran un intens calendari firal que es tornarà a reactivar el proper mes de setembre, quan la institució té previst reprendre la seva activitat, aturada per la pandèmia, amb diversos certàmens i un precís protocol de seguretat i prevenció.
La decisió de traslladar al proper any, en concret del 17 al 20 de maig, la celebració del principal saló d’alimentació i begudes d’Espanya i un dels més destacats d’Europa, previst fins ara per al proper mes de setembre, ha estat adoptada avui per Fira de Barcelona d’acord amb el Comitè Organitzador d’Alimentaria, -en el qual són presents les principals associacions i companyies d’una de les indústries capdavanteres del país-, donades les actuals circumstàncies i amb la finalitat de garantir la millor edició possible, tant en participació com en internacionalitat.
El president del Comitè Organitzador d’Alimentaria, Josep Lluís Bonet, ha explicat que s’ha pres aquesta decisió després de valorar l’actual situació, avaluar diferents alternatives i, sobretot, “escoltar al sector, al qual agraïm el seu suport i aposta per un esdeveniment que, sens dubte, contribuirà a reactivar l’economia, tan castigada en aquests moments”. En aquest sentit ha afegit que, amb el consens del sector, “el nostre objectiu és realitzar una gran edició, amb les màximes expectatives comercials, de networking i assistència de compradors i visitants internacionals, que representen el 25% del total”, en un entorn amb tots els protocols de prevenció necessaris.
No obstant això, els dies 28 i 29 de setembre, està prevista la celebració d’un fòrum, al Palau de Congressos de Fira de Barcelona, sobre el futur de la indústria agroalimentària, la restauració, l’hoteleria i el turisme, sectors claus de l’economia, tots ells representats als salons Alimentaria, Hostelco i Fòrum Gastronòmic, amb la participació d’empreses de serveis i distribució d’aquests àmbits.
A més d’Alimentaria, el calendari del proper any estarà marcat per rellevants salons industrials i professionals, tant organitzats per Fira de Barcelona, la data de celebració dels quals ha definit amb els respectius sectors, com també grans esdeveniments de referència internacional d’altres operadors firals que han triat els recintes de la institució per a dur-los a terme.
MWC, ISE i Seafood, primer nivell internacional
D’aquesta manera, el 2021 s’organitzaran altres certàmens que s’havien previst inicialment per a 2020 com és el cas de IOT Solutions World Congress, sobre la Internet de les Coses i la digitalització de la indústria, que tindrà lloc al maig; Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast, els tres grans esdeveniments dels sectors químic, del tractament de superfícies i del plàstic, que se celebraran al setembre; Hostelco, saló de l’equipament per a la Restauració, Hoteleria i Col·lectivitats; i Alimentaria Foodtech, centrat en maquinària, tecnologia i ingredients de la indústria d’aliments i begudes, que tindrà lloc a l’octubre, conjuntament amb Hispack, referents en la indústria de l’embalatge, ja previst inicialment per a l’any vinent, igual que Barcelona Building Construmat, Automobile Barcelona o Piscina&Wellness, entre molts altres.
L’any 2021 destacarà així mateix per la celebració d’esdeveniments d’important projecció i lideratge mundial, alguns ja molt arrelats a Barcelona com MWC Barcelona, la major fira internacional de l’ecosistema de les comunicacions mòbils, organitzada per GSMA, que tornarà a tenir lloc després de la seva cancel·lació el febrer passat a causa de l’avanç del coronavirus. Però altres arribaran per primera vegada a la ciutat després d’haver triat els recintes de Fira com a seu. És el cas de l’ISE, el més important del món de la indústria audiovisual, que fins enguany s’ha celebrat a Amsterdam, i de Seafood, referent per a productes de la mar que fins ara tenia lloc a Brussel·les.
Davant aquest intens calendari, el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga, ha posat en relleu el potencial de la institució com a “gran instrument de reactivació econòmica, sobretot en l’actual context, donada la gran varietat de sectors empresarials presents en els esdeveniments i l’impacte econòmic i social que genera en el territori”. Després de posar l’accent en la capacitat d’atreure grans esdeveniments internacionals i adaptar-se a les circumstàncies d’acord amb els diferents sectors, ha subratllat la importància que, més enllà de 2021, “Fira té la mirada posada en l’activitat que desenvoluparà en l’últim quadrimestre d’aquest any, que sens dubte ajudarà a revitalitzar el teixit empresarial, com és el nostre objectiu”.
Impacte econòmic de més de 4.600 milions
Fira de Barcelona reprèn la seva activitat amb l’objectiu de convertir-se en un dels principals motors de la reactivació econòmica donada la gran varietat de sectors que són presents en els seus esdeveniments. En aquest sentit, segons un estudi elaborat per l’Institut d’Economia de Barcelona (IEB) de la Universitat de Barcelona (UB), Fira genera un impacte econòmic anual en el territori de 4.689 milions d’euros. Aquest augment de la producció es tradueix en un efecte en el Valor Afegit Brut (VAB) de 2.177,6 M€, en 34.600 llocs de treball i 899,2 milions d’euros de recaptació fiscal. L’impacte econòmic de l’activitat de Fira equivaldria a l’1% del PIB de Catalunya.
Activitat en l’últim quadrimestre de 2020
L’activitat firal es reactivarà amb la Valmont Barcelona Bridal Fashion Week, que celebrarà la seva 30a edició entre el 4 i el 10 de setembre, amb un format digital que retransmetrà les desfilades de les noves col·leccions de moda nupcial i permetrà concertar reunions virtuals entre les marques expositores i compradors de qualsevol part del món. També al setembre tindrà lloc Bizbarcelona, esdeveniment per a emprenedors, startups, pimes i autònoms, que combinarà els formats presencial i virtual i coincidirà amb el Saló de l’Ocupació, sobre oportunitats laborals i autoocupació.
Smart City Expo, en format virtual
Per al mes d’octubre estan previstos Liber, centrat en el negoci editorial i el llibre en llengua castellana, el Saló Nàutic i el Saló Ocasió, del vehicle seminou. Al novembre arribarà a la seva cita anual la cimera mundial sobre ciutats intel·ligents i solucions urbanes, Smart City Expo World Congress, que en aquesta ocasió tindrà un format totalment virtual amb l’objectiu d’adaptar-se a les actuals circumstàncies i continuar sent referent internacional del sector.
Altres destacats esdeveniments complementaran el calendari fins a final d’any com Ibtm World, la fira més important del món per a la indústria de viatges de negocis, congressos i incentius, Manga Barcelona, Aviation Week MRO Europe, de la indústria de manteniment aeronàutic, i el Congrés de la Societat Europea de la Imatge Vascular, entre d’altres.
El retorn a l’activitat vindrà acompanyat de mesures de seguretat i prevenció anti Covid-19 per a mitigar riscos de cara a treballadors, organitzadors, expositors, visitants i proveïdors. Per a això, Fira ha elaborat un protocol d’actuació, en col·laboració amb la consultora especialitzada en el gestió de riscos, Aon, i l’assessorament de l’Hospital Clínic de Barcelona, que, entre altres mesures, contempla espais amplis que garanteixin el distanciament físic, intel·ligència artificial per a controlar els fluxos de visitants i els aforaments, traçabilitat dels contactes dels assistents en els seus recintes, possible control de temperatura en els accessos, sistemes de ventilació reforçats, digitalització dels sistemes d’acreditació i organització de serveis de restauració.