El cicle online d’Expoquimia, Eurosurfas, Equiplast i Industry mostra casos d’èxit de reciclatge i energia verda
L’economia circular centra les sessions de la nova edició d’Unprecedented Virtual Forum
Braços impresos en 3D, roba fabricada a partir de residus recollits al mar, motxilles per a ordinadors elaborades amb ampolles de plàstic reciclat, hidrogen verd… Són alguns dels casos que s’exposaran en una nova edició d’Unprecedented Virtual Fòrum, una sèrie de sessions en línia que, del 27 al 29 d’abril, pretenen contribuir a fomentar la implementació de l’economia circular a la indústria com a avantsala a la celebració presencial dels salons de Fira de Barcelona Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast, prevista per al proper mes de setembre.
Aquest nou cicle de webinars comptarà amb la participació de representants d’importants empreses que s’han caracteritzat per apostar de manera ferma i decidida per l’economia circular i per l’energia verda amb el disseny i fabricació de productes de consum habitual procedents del reciclatge. Així, en la sessió del dia 27 d’abril, el director general de Targus Espanya, Juan José Estrada, explicarà com es poden fer motxilles per a ordinadors a partir d’ampolles de plàstic; el director general d’Ayúdame 3D, Guillermo Martínez Gauna-Vives, presentarà el seu projecte per imprimir pròtesis i braços en tres dimensions; la consellera delegada de Popsicase, María José Pedragosa, mostrarà les fundes d’iPhone que la seva empresa fabrica reciclant xarxes de pesca; i la directora d’Innovació i Sostenibilitat de Ecoalf, Carol Blázquez, exhibirà models de roba sostenible fabricats a partir de deixalles recollides al mar com envasos o pneumàtics.
En la següent sessió, s’abordarà el paper del reciclatge de plàstics com a element clau per al desenvolupament d’una economia més sostenible amb la participació de Luis Ángel Granda, investigador principal de Leitat; Marc Durán, conseller delegat de Centrotécnica; Joan Maria Cerdà, administrador de Protecnic i Bernd Roegele, director general de Roegele i president del saló Equiplast. En aquest webinar, es donaran a conèixer les pautes per a la construcció d’una planta de reciclatge com la que s’instal·larà al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona durant la celebració d’aquest certamen en una mostra del compromís que té l’esdeveniment amb la sostenibilitat i la reducció de l’impacte de l’activitat de la indústria dels plàstics en el medi ambient.
Hidrogen menys contaminant
El dia 28, l’hidrogen verd serà el protagonista. Hi participaran Samuel Pérez, líder de les àrees d’Hidrogen i Calor d’Iberdrola; Francisca Galindo, directora tècnica de Grup Fertiberia; i Elena Verdú, científic sènior de Desenvolupament de Processos de Repsol. Aquestes companyies estan obtenint un nou tipus d’hidrogen, l’anomenat verd, per ser més sostenible i menys contaminant, ja que procedeix tant d’energies renovables com de l’aigua en lloc d’altres combustibles fòssils com el gas natural, el petroli o la biomassa.
L’última jornada d’aquest cicle d’Unprecedented Virtual Fòrum tindrà lloc el dia 29. A la primera sessió es presentaran casos d’èxit d’economia circular en l’àmbit del sector dels plàstics amb la presència de Patricia Aymà, directora de Tecnologia de VEnvirotech Biotechnology, startup que desenvolupa bioplàstics biodegradables a partir de residus orgànics i Gonzalo Izquierdo, director financer de Blue Plasma Power, empresa que descompon plàstics per crear nous productes com, per exemple, additius, mitjançant el reciclatge químic.
El cicle finalitzarà amb la presentació de les accions realitzades per empreses de sector del tractament de superfícies. Hi intervindran Claudia Gómez, responsable d’Innovació i Transferència de el Coneixement de Tradebe, empresa que recupera les capes de zinc amb què es recobreixen les peces de metall per evitar la corrosió; Anna Borrell, coordinadora de Projectes d’Investigació de Ecopol Tech, que presentarà el projecte NEGECO pel qual s’elimina el fluor dels recobriments que repel·leixen l’aigua en els teixits; i Enric Sirera, gestor de la unitat de negoci Abrast de CONIEX, empresa que desenvolupa processos per a la recuperació i reutilització de components.
Aquesta nova edició d’Unprecedented Virtual Fòrum compta amb el suport de l’agència Acció de la Generalitat de Catalunya, i amb la col·laboració de la Federació Empresarial de la Química Espanyola (FEIQUE) i de Tecnalia i Leitat com a partners estratègics.
Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast
Unprecedented Virtual Fòrum forma part de la sèrie de trobades en línia que Fira de Barcelona està organitzant com a cita prèvia als seus salons Expoquimia, Eurosurfas i Equiplast que tindran lloc de manera presencial al recinte de Gran Via el proper mes de setembre. L’economia circular, precisament, és un dels grans eixos temàtics d’aquests tres esdeveniments de referència de les indústries química, del tractament de superfícies i del plàstic, que tenen com a objectiu crear la primera cita firal del sector dedicada a oferir solucions funcionals i pràctiques que ajudin les empreses a aplicar criteris de sostenibilitat i innovació tecnològica en els seus processos productius per contribuir a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
Més informació i enllaços a cadascun dels webinars a:
http://stagingwww.expoquimia.com/economia-circular