IoT Solutions World Congress anuncia els 10 testbeds de la seva edició d’octubre

Com arreglar aerogeneradors de parcs eòlics a distància? Hi haurà pòlisses d’assegurances variables que s’aniran actualitzant segons el nostre comportament al volant? Com tallar ciberatacs que afectin la seguretat del cotxe autònom? Com monitoritzar la contaminació de l’aigua d’un riu? Com detectar pèrdues d’energia en xarxes de distribució del gas? o com saber en temps real l’estat dels cultius? Del 29 al 31 d’octubre, IoT Solutions World Congress (IoTSWC) donarà resposta a aquests i altres reptes en la seva àrea de testbeds (bancs de proves) que mostraran com l’internet industrial, combinat amb intel·ligència artificial, blockchain, drons, 5G i altres tecnologies disruptives, està transformant múltiples sectors amb nous productes i serveis inimaginables uns anys enrere.

Els testbeds són plataformes d’experimentació pensades per aplicar noves solucions i provar-les en condicions reals de funcionament. Aquests assajos exploren tecnologies en desenvolupament o combinacions de les ja existents amb l’objectiu de crear productes o tècniques capaços de generar nous estàndards internacionals. La desena d’aplicacions pràctiques que s’exposaran al IoTSWC 2019 han estat seleccionades per un comitè d’experts coordinat per l’Industrial Internet Consortium (IIC) que compta també amb representants del Iot Council, Ametic, Censis, Machine Design i ABII.

La primera d’aquestes instal·lacions, presentada per GFT IT Consulting S.L., mostrarà una solució per personalitzar i adaptar les assegurances d’automòbil als hàbits de conducció. Aquest sistema analitza en temps real el comportament dels conductors utilitzant la tecnologia del núvol i l’aprenentatge automàtic. En aquesta demostració es podran conduir cotxes al voltant d’una pista mitjançant un sistema de radiocontrol i realitat augmentada per determinar el perfil de risc del conductor i comprovar com les tecnologies del cotxe connectat poden aplicar-se a la vida real, creant nous serveis en mobilitat, manteniment predictiu o Seguretat.

Destaca també l’innovador sistema de ciberseguretat de TÜV SÜD desenvolupat per LHP Engineering Services, Xilinx, National Instruments i AICAS GmbH per bloquejar qualsevol amenaça que posi en perill el normal funcionament d’un vehicle autònom en l’àmbit del transport connectat. Es simularà un atac cibernètic sobre un cotxe elèctric connectat que comprometi funcions relacionades amb la frenada, direcció, velocitat i bateria per aprendre com prevenir-los.

Drones, IA y blockchain en rius i parcs eòlics
Així mateix, a l’IoTSWC 2019 es podrà veure com SiemensGamesa Renewable Energy ha revolucionat la inspecció i reparació de les pales dels aerogeneradors dels seus parcs eòlics, substituint als tècnics que realitzaven una activitat arriscada a més de 120m d’altura, per drons autònoms i una solució digital basada en intel·ligència artificial i emmagatzematge al núvol anomenada Hermes. Els dispositius aeris capturen les imatges de les turbines, mentre que la solució analitza les fotos per detectar possibles danys a les pales, aconseguint inspeccions més segures, ràpides i precises. Han participat en el desenvolupament d’aquest projecte Microrosoft Azure, Covizmo DK APS, GamaSmart i Clobotics.

Mentrestant, la firma espanyola Libelium, en col·laboració amb el seu distribuïdor a Rússia Smart Iot Distributions, Airalab i la Universitat Estatal de Tolyatti presenten ‘Drone on the Volga’ per mesurar la contaminació de l’aigua a l’embassament de Kuybyshev al riu Volga. La contaminació de l’aigua és un problema important a Rússia, ja que més de 10 milions de persones no tenen accés a aigua potable de qualitat originant problemes de salut en moltes ciutats del país. En aquest projecte es combina l’ús de drons, sensors i blockchain per promoure la transparència de les dades en temps real, detectar fàcil i ràpidament una font de contaminació i obrir un mercat per a serveis de drones en ciutats intel·ligents.

Monitorització de camps, pacients i plantes de producció
A l’esdeveniment també es podrà conèixer el projecte Smarteye, una iniciativa fruit de la col·laboració entre Ibercaja, EFOR, Microsoft i Libelium que, gràcies a l’aplicació directa de l’IoT, facilita als agricultors conèixer l’estat de la seva explotació en temps real, així com la presa de decisions de forma assequible i efectiva. Es tracta d’un producte escalable i adaptable a qualsevol camp o granja que ajuda a la sostenibilitat.

Per la seva banda, i2CAT junt amb Connecthink i Monolitic instal·laran un testbed pensat per a millorar la qualitat de vida de persones grans i malalts crònics. La plataforma que es presentarà està basada en IoT, intel·ligència artificial i 5G i permet als proveïdors d’atenció mèdica millorar el tractament d’urgències i atenció domiciliària del pacient, reduint els reingressos hospitalaris.

La Fundació Fiware, a més de IDSA, Prostep, Capvidia, SAS, IBM, Orbiter, Fraunhofer, han desenvolupat un entorn d’experimentació per avaluar els beneficis d’una nova generació de Digital Twins en el procés de fabricació, a la monitorització de productes via IoT i els serveis d’impressió 3D de peces de recanvi, capaços d’intercanviar dades segures amb els entorns reals via blockchain per donar suport i millorar processos específics de producció en plantes de fabricació.

Paral·lelament, Bosch Rexroth, SLU presentarà una estació de treball que actua com un assistent actiu del treballador proporcionant tota la informació sobre les tasques de muntatge a dur a terme, indicant errors i intervenint per a corregir-los.

Xarxes de gas i pous de petroli intel·ligents
Nedgia, distribuïdora de gas de Naturgy, en partnership amb MAHLE Thermoelektronic GmbH i ALLWIZE Communications SL mostrarà un sistema de monitorització de la xarxa de gas per millorar les operacions i realitzar un manteniment predictiu, per tal d’evitar les pèrdues d’energia i el frau. La principal novetat és l’ús d’una nova tecnologia termoelèctrica per alimentar un dispositiu IoT que funciona de manera autònoma amb un consum energètic mínim.

Finalment, ZYFRA junt amb Slavneft presenten una solució de programari basada en intel·ligència artificial per al control de bombes submergibles elèctriques en pous petroliers. Amb aquest sistema s’aconsegueix augmentar l’eficiència de la producció alineant la manera d’operar del pou i el cabal de petroli de forma automatitzada. Segons Gartner, els pous de petroli intel·ligents podrien ajudar a les companyies petrolieres a reduir els costos en un 5% i augmentar els volums de producció en un 2%. La solució ha estat provada amb èxit durant 6 mesos en 500 pous de petroli a Sibèria Occidental aconseguint incrementar la producció un 1,5%.

Sobre IoTSWC 2019
Organitzat per Fira de Barcelona en col·laboració amb l’Industrial Internet Consortium (IIC), IoTSWC, és l’esdeveniment internacional líder sobre l’internet industrial que suma altres tecnologies que convergeixen i acceleren la transformació digital de sectors com el transport, la fabricació de béns, la salut, l’energia i subministraments, la construcció, les infraestructures, el retail o l’agricultura, entre molts altres.

Aquest any, a més d’aquests testbeds, la seva zona expositiva reunirà més de 400 expositors, entre ells els principals proveïdors mundials de solucions IoT, d’intel·ligència artificial i blockchain. També inclou un congrés de referència internacional amb 400 ponents que analitzaran els reptes i noves implicacions en l’era de la connectivitat intel·ligent. A la llista de ponents destaquen l’analista nord-americà Joe Barkai, importants directius de firmes tecnològiques com ABB, Dell, Ericsson, Google Cloud, Huawei, IBM, Hitachi, Microsoft, SAS, Wipro, Fiware, Honeywell, Amazon Web Services, Thingstream, així com d’empreses usuàries de solucions IOT com Hugo Boss, Netflix, Uber, Airbus, Sanitas, Carrefour Group, Daimler Motors, Ibercaja, Roca, SNCF Réseau, Maersk GTD, o l’Aeroport de Brussel·les, entre d’altres.