Va ser la primera gran cita europea després de la I Guerra Mundial
Es compleixen 100 anys de la primera Fira de Mostres de Barcelona
Aquest mes d’octubre es commemoren els 100 anys de la primera Fira de Mostres de Barcelona, creada per promocionar la indústria i el comerç, convertint-se en el precedent més proper de les fires com les coneixem en l’actualitat i que, juntament amb les grans exposicions de 1888 i 1929, forma part de la història de Fira de Barcelona i de la tradició firal de la ciutat. La Fira de Mostres de 1920 va suposar la gran cita firal internacional després de la I Guerra Mundial i va situar Barcelona al mapa d’Europa.
Celebrada al Palau de Belles Arts, a tocar del Parc de la Ciutadella, i al Saló de Sant Joan (actual passeig de Lluís Companys), la Fira de Mostres de Barcelona es va inaugurar el 23 d’octubre de 1920 i va obrir al públic del 24 d’octubre al 10 de novembre. Va reunir 250.000 visitants i va comptar amb la participació de 1.243 expositors, el 10% internacionals procedents d’Itàlia, França, Suècia, Anglaterra, Àustria, Holanda, Bèlgica, EUA, Argentina, Suïssa i República Txeca.
Destaquem algunes de les dades més rellevants (Font: Arxiu General de Fira de Barcelona):
- El cartell va ser obra de l’artista valencià Pasqual Capuz, considerat un dels millors cartellistes de la meitat del segle XX.
- Es van generar 15 milions de pessetes (90.361 euros) en transaccions econòmiques, el que va evidenciar el dinamisme comercial de la Fira de Mostres de Barcelona.
- La publicitat va ser eina essencial de la seva promoció: es van distribuir arreu del món més de 40.000 cartells, díptics i anuncis publicitaris.
- El preu de l’entrada va ser d’1 pesseta.
- Es va presentar l’estand com a espai d’exposició, obrint una nova era en el paisatge firal. Molts d’ells van ser decorats pel prestigiós dramaturg i escenògraf Adrià Gual. Es van dissenyar 5 models estàndard, personalitzables pel client.
- La I Fira de Mostres va suposar una revolució en el món firal des d’un punt de vista conceptual i organitzatiu: es van centralitzar els serveis a l’expositor i visitant, es van estandarditzar els espais d’exposició, i es va apostar per la col·laboració d’administracions i la ciutadania per contribuir a l’èxit del projecte.
- Va ser aparador internacional de les innovacions de l’època, lligades a l’economia moderna i el consum: automòbils, medicaments, moda i productes de bellesa, màquines d’escriure i de calcular, vins i escumosos, equipament per a cuina i bany, joguines mecàniques, material fotogràfic i cinematogràfic, etc. Entre les més destacades, es va presentar una màquina d’escriure elèctrica que va generar l’admiració dels visitants.
- En el marc de la I Fira de Mostres de Barcelona es va celebrar el Saló de la Moda, considerat ell primer certamen d’aquest sector a Espanya i un dels primers d’Europa.
- Es van organitzar serveis especials per allotjar als visitants forasters i es van elaborar guies turístiques de la ciutat.
- La premsa internacional va remarcar el caràcter cosmopolita de la ciutat i la seva capacitat per organitzar grans esdeveniments.
- Durant els dies de celebració de la Fira de Mostres, es van organitzar conferències i actes culturals a la ciutat. El compositor Pau Casals va actuar amb la seva orquestra, creada també el 1920, al Palau de la Música amb motiu de l’esdeveniment.
- En la seva cinquena edició (1924), la Fira de Mostres es va traslladar a Montjuïc, a les instal·lacions i terrenys que acollirien el 1929 l’Exposició Internacional de Barcelona.
Barcelona, octubre de 2020