El saló de la construcció de Fira incrementa el número d'expositors en un 34%
BBConstrumat 2019 aposta per la innovació i aplega les empreses líders del sector
Edificis totalment sostenibles, robòtica, IoT, BIM, impressió 3D, nous materials i els últims avenços del sector centraran la 21ena edició de Barcelona Building Construmat (BBConstrumat) que, de la mà d’empreses líders i centres tecnològics internacionals, fomentarà l’eficiència energètica, la digitalització i la internacionalització com a palanques de la seva transformació. D’aquesta manera, el saló de Fira de Barcelona consolida la seva aposta per la innovació en una edició, el nombre d’expositors de la qual creix un 34%.
BBConstrumat 2019 comptarà amb la presència de firmes líders de tots els sectors que integren la cadena de valor de la construcció. Així, entre les empreses participants, es troben Aislux, Basf, Blindbox, Ciments Molins, Cosentino, Durmi, Hager, Jung, Knauf, Kömmerling, Layher, Marcegaglia, Plataforma Passivhaus, Pladur, Roca, Sika, Simon, Sorigué y Strugal, entre d’altres.
BBConstrumat, que té lloc del 14 al 17 de maig al recinte de Gran Via, confirma el creixement sostingut del saló en línia amb l’experimentat pel sector als últims anys. I és que, a més de comptar amb 405 expositors i més de 1.000 marques representades, BBConstrumat ocuparà 14.889 m2 nets, un increment del 8%.
Ana Vallés, presidenta de BBConstrumat i del grup Sorigué, afirma que “el nostre saló és el principal referent per a un sector que, en aquests moments, és una vegada més un motor de la nostra economia i, com a tal, assenyala la innovació, la digitalització i la connectivitat com les claus per a un creixement sostenible”.
Sostenibilitat, clau de futur
Així, BBConstrumat presentarà Sustainable Solutions, una iniciativa de les empreses Evowall i Arquima que construiran dos edificis residencials de 90 m2, que responen als criteris d’eficiència energètica del concepte PassivHaus, en mostrar tots els elements que necessita una casa per ser completament sostenible.
En aquesta mateixa línia, el saló dona un pas endavant en el foment de l’economia circular i la sostenibilitat. Així, i amb la col·laboració de la consultora Lavola, s’ha llançat el programa Zero Impact per tal de minimitzar els residus generats durant la seva celebració amb iniciatives com reduir el plàstic d’un sol ús, utilitzar fusta amb el segell del Programa per al Reconeixement de Certificació Forestal (PEFC) o donar els aliments que no s’hagin consumit a la ONG Nutrició Sense Fronteres.
A més, l’arquitecte Josep Ferrando és l’encarregat de dissenyar els espais comuns en un projecte d’arquitectura efímera en què prima la reutilització dels materials com grans bigues que s’estan empleant en la construcció del temple de la Sagrada Família.
Últimes tendències i startups
L’oferta de BBConstrumat es vertebrarà al voltant de quatre grans espais temàtics (Future Arena, Industry Arena, Talks Arena y Meetings Arena).
L’oferta de BBConstrumat es vertebrarà al voltant de quatre grans espais temàtics (Future Arena, Industry Arena, Talks Arena y Meetings Arena).
El Future Arena, l’espai de la innovació disruptiva del saló, presentarà en 2.000 m2 els projectes més transformadors, sent l’únic certamen sectorial europeu que ho fa. Entre aquests projectes, destaquen Co-working Robots de l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya (IAAC), dos braços de robot que construiran components arquitectònics en una demostració en viu; Kubik i Digital Twin de Tecnalia, un model dinàmic i virtual de l’estructura física a través de Big Data; una experiència immersiva i remota d’edificis construïts a través de realitat augmentada de l’Institut Europeu de Disseny (IED) a Espanya; Phi del Strelka Institute de Moscou, una plataforma per distribuir energia renovable en barris residencials; o els tres que presenta el MIT nord-americà.
Així mateix, hi haurà una zona de startups, el Startup Village, en el qual destaquen Biprocel, que ha creat un nou material biotecnològic a partir de residus de cel·luloses; Civigner, un software per dissenyar i gestionar infraestructures civils en un entorn web i 3D; o Saalg Geomechanics, un programa per tal de monitoritzar els processos de construcció d’una obra. També al Future Arena, s’hi donaran a conèixer les novetats dels expositors al Showroom i podran explicar les seves últimes novetats al Technical Corner, àrea comissariada per la Fundació Mies van der Rohe.
Negoci, internacionalització i coneixement
El Meetings Arena, la zona destinada al networking i a les relacions comercials, acollirà el primer congrés ‘Interior Lovers’, unes jornades de trobades de professionals del disseny d’interiors des de la visió d’àmbits com el retail (comerç), el contract (hotels) o les oficines.
En el marc de les relacions internacionals, BBConstrumat comptarà amb un programa de visitants internacionals de països com Argentina, Xile, Colòmbia, Israel, Mèxic o Perú, que acudiran al certamen amb l’objectiu d’adquirir productes o arribar a acords comercials amb els expositors. El Meetings Arena serà seu de reunions B2B i d’un programa de conferències i workshops, així com d’una zona d’assessorament per a l’accés a mercats internacionals a càrrec de l’Institut Espanyol de Comerç Exterior (ICEX) i de l’agència de la Generalitat, Acció.
Al Talks Arena, hi tindrà lloc el congrés ‘Lògiques d’innovació i canvi’, que comptarà, entre d’altres, amb l’historiador i crític italià d’arquitectura Mario Carpo o l’arquitecte britànic i professor a la Universitat de Harvard, Neil Leach, per debatre al voltant d’una nova arquitectura, basada en la innovació i l’experimentació per tal de respondre a les necessitats socials i mediambientals actuals.
Noves àrees per a professionals
El saló comptarà amb una zona de serveis professionals (The Professional Spot), una iniciativa pionera als esdeveniments firals de la construcció, on els despatxos d’arquitectura, enginyeria i interiorisme podran oferir els seus serveis i mostrar els seus projectes tant a visitants com a expositors. També disposarà d’un espai (The BIM Spot), coordinat per l’ITeC, en què s’hi divulgaran els nous models de gestió del treball com la tecnologia BIM, la filosofia LEAN o els contractes col·laboratius IPD, basats en les noves tecnologies i en l’increment de la col·laboració entre professionals.
BBConstrumat completarà la seva edició de 2019 amb els Premis BBConstrumat i amb activitats com, per exemple, un workshop organitzat per la Comissió Europea per tal de fomentar l’eficiència energètica al sector de la construcció, una jornada per donar a conèixer el projecte ‘Women can build’ de la Unión Europea per incrementar la presència femenina, a través de la formació, a la construcció o un Job Market Place organitzat per Barcelona Activa per a professionals en busca d’ocupació.
Barcelona, 3 de maig de 2019