Joan Roca, Quique Dacosta i els germans Torres participaran al Gastronomic Forum Barcelona 2022

Grans xefs del panorama gastronòmic ja han confirmat la seva participació a Gastronomic Forum Barcelona, ​​que celebrarà la seva propera edició del 7 al 9 de novembre del 2022 al palau 8 del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona. Sota el lema “Darrere la cuina”, el saló abordarà el que succeeix als restaurants més enllà dels fogons, a més de tendències com la posada en valor de la cuina clàssica, la promoció del talent professional i les propostes gastronòmiques basades en vegetals.

La proximitat entre ponents i públic, així com la transversalitat de sectors i actors que participen al certamen són les principals fortaleses de Gastronomic Forum Barcelona (GFB), un punt de trobada clau per als professionals de tots els àmbits de la gastronomia. L’esdeveniment compta amb un atractiu programa d’activitats que inclou classes magistrals, sessions temàtiques, tasts i presentacions que tindran com a grans estrelles els xefsJoan Roca, del restaurant El Celler de Can Roca ***, de Girona; Quique Dacosta, del restaurant Quique Dacosta ***, de Dènia (Alacant); i Sergio i Javier Torres, de Cocina Hermanos Torres ** (Barcelona).

En aquesta edició, Gastronomic Forum Barcelona porta per títol “Darrere la Cuina”, perquè segons Pep Palau, codirector del saló i responsable del programa d’activitats, “tot el que passa més enllà dels fogons és tan o més important que el que s’hi cou”. Sobre la propera edició de l’esdeveniment, Palau avança que “sovint darrere d’un restaurant s’amaguen autèntics ecosistemes en què ens endinsarem i intentarem desxifrar les claus de l’èxit”.

Un altre dels grans temes en què el certamen posarà èmfasi serà el retorn als grans clàssics del receptari de l’alta cuina, de la mà dels xefs Jordi Vilà, del restaurant Alkimia (Barcelona) i Albert Boronat, del restaurant Ambassade (Llívia , Girona), entre d’altres. Així, als tallers de GFB, es podrà assistir a classes magistrals on aprendre els secrets del millor paté en croûte o de la poularda demi-deuil, per citar dos exemples d’una època daurada que, en paraules de Palau, “torna amb força”.

La millor cuina vegetal del món
El 8 de novembre el saló acollirà per primera vegada la celebració de WS Award Show, la cerimònia de lliurament dels prestigiosos guardons amb què We’re Smart® World (WSW) –organització de referència mundial de la cuina basada en fruites i verdures– premia els millors restaurants del món en aquesta categoria.

El xef René Mathieu, de La Distillerie* (Luxemburg) i Xavier Pellicer, del restaurant homònim (a Barcelona) –que van ser distingits en diferents categories d’aquests guardons en la seva edició 2021– participaran a la gala, juntament amb guanyadors d’edicions anteriors com l’activista vegà Tobias Lenaerts (autor del bloc The Vegan Strategist) i Pietro Leemann, xef del restaurant Joia (Milà, Itàlia).

Durant aquest acte també es presentarà l’edició 2022 de We’re Smart® Green Guide, una guia que reconeix el treball d’aquells establiments gastronòmics els menús dels quals estan compostos per receptes basades en fruites i verdures com a mínim a les dues terceres parts. En total, aquesta Guia Verda recull més de mil restaurants de 46 països que ofereixen una cuina ecològica i sostenible.

Així mateix, dimecres 9 de novembre tindran lloc dues ponències-taller organitzades per WSW dins de l’Eix Cuina Vegetal de GFB: la primera, a càrrec del xef Rodrigo de la Calle, d’El Invernadero* (Madrid) i Virens (Barcelona) i, a continuació, la impartida pel xef Emile van der Stark, de De Nieuwe Winkel (Nijmegen, Països Baixos).

El xef belga Frank Fol, CEO de WSW, subratlla l’auge de la cuina basada en fruites i verdures: “La cuina plant-based es tornarà estructural, no hi ha marxa enrere, i els vegetals com a protagonistes conformaran la nova forma de cuinar. Més que una tendència, és una realitat, cosa que ja està passant”.

Promoure la competitivitat
La innovació, la digitalització o la formació de qualitat per als professionals de restaurants i sales per millorar la competitivitat del sector també seran temes protagonistes durant l’esdeveniment.

A Fòrum Lab, l’espai multidisciplinari dedicat a les noves tendències, tindran lloc debats, conferències i taules rodones protagonitzades per experts en sostenibilitat, innovació alimentària, noves tecnologies i màrqueting, entre d’altres disciplines. En aquesta edició, Fòrum Lab tindrà com a partners la Universitat de Barcelona (UB), que celebrarà una part de les activitats del seu Science & Cooking World Congress (SCWC), amb presència de científics de tot el món; el Barcelona Centre de Disseny (BCD) que organitzarà el simposi Foodture destinat a trobar sinergies entre cuina i disseny; i el Clúster Food Service, que tractarà temes de plena actualitat sectorial com la manca de personal qualificat a la restauració, entre d’altres.

El vi i la pastisseria seran altres grans pilars de GFB 2022. L’àrea Fòrum Vi acollirà tasts i presentacions a càrrec de sommeliers, enòlegs i diversos experts; així com una nodrida representació de cellers de les DO catalanes reunits per l’INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi). Per la seva banda, a l’espai Fòrum Dolç, s’organitzaran, a més de diversos tallers i demostracions, la final de la VII edició del reconegut Campionat d’Espanya de Panettone Artesà, a càrrec del Gremi de Pastisseria de Barcelona, ​​i la VII edició d’EspaiSucreThebestDessert al millor cuiner de postres de restaurant.

Altres guardons que també repetiran aquesta propera edició són els Premis Cuiner 2022, que designen els cuiners emergents que utilitzen productes de proximitat, valoren i fan difusió de les produccions ecològiques; els Premis Josep Mercader, que reconeixen la trajectòria professional de cuiners, enòlegs, responsables de sala, productors i divulgadors de la cultura culinària catalana; i els Premis InnoFòrum, que distingeixen la innovació en gastronomia a través de quatre categories: producte més innovador, producte més sostenible, packaging més creatiu i sabor més original.

GFB albergarà altres iniciatives d’interès per als visitants, com la presentació de la quarta edició de la guia d’establiments de proximitat que impulsa Slow Food Barcelona o el veredicte del Plat Favorit dels Catalans, atorgat per la revista Cuina al més votat pels seus lectors entre els vint plats de celebració més típics a les llars catalanes.

A més de reunir al voltant de 300 empreses expositores –entre les que figuren Damm, Bidfood – Guzman Gastronomia, Tupinamba, Makro, Collverd, Disalvi, Carnet Gastronomia, Friman, Insulsa Ingredients o Cuinats Jotri–, Gastronomic Forum Barcelona 2022 acollirà 70 productors de proximitat a l’Espai Catalunya, organitzat per Prodeca i les Diputacions de Barcelona, ​​Lleida i Girona. Com en anteriors edicions, Prodeca organitzarà també el Showroom del vi català amb la presència de més de 50 cellers i petits productors. A més, empreses alimentàries vinculades al moviment Slowfood Barcelona tindran el seu espai a la sala de la mà de l’Ajuntament i l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

Barcelona, juliol del 2022

Susana Santamaria
ssantamaria@alimentaria.com