Gastronomic Forum Barcelona tractarà el potencial de la ciència y el disseny a la cuina

Gastronomic Forum Barcelona (GFB), que Fira de Barcelona celebra del 7 al 9 de novembre de 2022 al recinte Montjuïc, tornarà a comptar amb un gran espai de reflexió i debat entorn de l’alimentació i la gastronomia. Fòrum Lab abordarà el les possibilitats de la ciència a la cuina, compartirà les experiències més transformadores en matèria de sostenibilitat gastronòmica i mostrarà sinergies innovadores i inexplorades entre disseny i art culinari.

Aquest espai multidisciplinari pretén difondre les noves tendències del sector de la gastronomia i la restauració, acollint debats, conferències i taules rodones protagonitzades per 45 experts de prestigi internacional en gestió, sostenibilitat, innovació alimentària, “food design”, noves tecnologies i màrqueting, entre altres àmbits.

Per a això, Fòrum Lab inclourà tres grans esdeveniments: el Science & Cooking World Congress (SCWC) de la Universitat de Barcelona (UB) que comptarà amb la presència d’investigadors, xefs i pastissers de tot el món; el simposi Foodture, organitzat per Barcelona Centre de Disseny (BcD), el tema central del qual serà ‘Regenerative Food Industries’; i una jornada sobre la gestió del servei de restaurants i les necessitats actuals del personal de sala.

Pep Palau, codirector de GFB, assenyala que “Fòrum Lab és l’espai on es cuinen les idees. Experts de disciplines diverses aborden de manera transversal els reptes que té per davant la restauració, alhora que obren nous horitzons a l’univers de la gastronomia en forma de propostes i projectes innovadors que apunten noves tendències”.

Elenc d’experts internacionals
Per primera vegada, una jornada del Science & Cooking World Congress Barcelona es traslladarà a l’espai Fòrum Lab. Les sessions del dimecres 9 de novembre -dedicades a l’eix ‘Humanisme, cuina i sostenibilitat’ del congrés i moderades pel xef Isma Prats- comptaran amb la participació d’experts procedents de tot el món, com l’investigador estatunidenc Harold Mc Gee, un referent mundial en ciència i cuina i autor del llibre On Food and Cooking: The Science and Lore of the Kitchen; la xef i escriptora ítalo-brasilera Luciana Bianchi, responsable del projecte Galápagos Foundation; els cuiners espanyols Ricard Camarena (restaurant Ricard Camarena), Víctor Quintillà (Lluerna *) i Pere Planagumà (excap de cuina de Les Cols* i El Celler de Can Roca**, actualment xef executiu del grup Herminda); i els trencadors pastissers Joyce Galvao (Brasil) i Francisco Migoya (EUA) entre altres.

Segona vida al residu gràcies al disseny

D’altra banda, el dimarts 8 de novembre la quarta edició de Foodture proposarà conèixer què és el food design i com aquest pot revolucionar el món de la gastronomia i els restaurants amb propostes innovadores i transversals en la taula rodona ‘Food Design for restaurants’, amb ponents de la talla del dissenyador suís Luki Huber -col·laborador de Ferran Adrià en elBulli – i la directora d’art i dissenyadora Elsa Yranzo, fundadora de Creative Food Studio BCN.

En el mateix bloc, la sessió ‘Material Flow & circular design’ donarà exemples de com els residus d’un restaurant poden convertir-se en nous productes, amb la intervenció d’Antonis Mavropoulus, expresident d’International Solid Waste Association (ISWA) i assessor en sostenibilitat d’Al Gore i de diferents governs i Carissa Campeotto, cofundadora de Trendi, una organització que treballa per aturar el desaprofitament d’aliments usant tecnologia creativa i innovadora. I a ‘Augmented Mixology’ experts en cocteleria com Aurora Almenar (manager de la cocteleria Paradiso, que encapçala la classificació internacional 50 Best Bars) dissertaran sobre els nous escenaris que proposa el món digital.

Al final de la jornada es lliuraran, a l’Auditori del Fòrum, els Premis Foodture, que reconeixen idees, projectes, productes i serveis que donen resposta al desaprofitament alimentari i busquen allargar la vida dels residus orgànics. A més, dins de Fòrum Lab hi haurà un espai expositiu dedicat als talents emergents, amb propostes innovadores i disruptives de professionals i estudiants d’escoles de disseny.

Per una millor qualitat a la sala
D’altra banda, al llarg del dilluns 7 de novembre tindrà lloc la trobada ‘Les persones del servei, al servei de les persones’, organitzat per GFB, en el qual es tractaran temes de plena actualitat enfocats a la gestió d’establiments de restauració a partir d’un posicionament molt transversal. Així, les seves quatre sessions incidiran en la falta de personal qualificat a la sala, el paper crucial de la formació, la conciliació, els drets i deures del client, i els preus i costos. Aportaran la seva visió professionals amb el carisma de Pere Monje, propietari i director de Via Veneto * (Barcelona), Joserra Calvo, director de sala de Mugaritz (Guipúzkoa) *, Marian Reguera, xef i propietària de La Taberna Verdejo (Madrid), Lluís García, de elBulli Foundation, Javier de Diego, responsable de Career Services de l’escola d’hostaleria CETT i Jesús Soriano, conegut com @soycamarero en les xarxes socials, en les quals té més de 300.000 seguidors.

Organitzat per Fira de Barcelona, Gastronomic Forum Barcelona és el saló de referència per a les empreses del sector. En ell es revelen les últimes tendències del mercat de la mà de més de 140 ponents i 65 xefs amb un total de 25 estrelles Michelin. Participen al voltant de 300 empreses expositores–entre les quals figuren Damm, Bidfood – Guzman Gastronomia, Campofrío, Tupinamba, Makro, Collverd, BonÀrea, Friman, Sosa Ingredients o Cuinats Jotri–, que exposen la millor oferta per a la restauració i el foodservice.

Barcelona, 28 d’octubre de 2022

CONSULTA EL PROGRAMA DEL FORUMLAB aquí

Susana Santamaria ssantamaria@alimentaria.com
Mar Claramonte mclaramonte.op@alimentaria.com
Natàlia Torrent ntorrent.op@alimentaria.com