El Saló de l’Ensenyament presenta una gran oferta formativa i posa el focus en l’orientació

Del 16 al 20 de març el recinte de Montjuic tornarà a ser l’aparador més gran de l’oferta formativa per al curs 2022-23 amb el retorn del Saló de l’Ensenyament, organitzat per Fira de Barcelona amb el suport del Departament d’Educació i el de Recerca i Universitats. L’esdeveniment comptarà amb més de 200 expositors que presentaran les seves novetats en batxillerats, graus universitaris, estudis superiors, complementaris, Formació Professional, art o idiomes en una edició que impulsarà la orientació i la guia dels estudiants i les seves famílies.

Davant la gran quantitat i varietat d’itineraris formatius disponibles i amb el propòsit de contribuir a facilitar la presa de decisió dels estudiants, la 31a edició del Saló de l’Ensenyament, que tindrà lloc en els Palaus 1 i 2 del recinte de Montjuïc, torna reforçant el seu compromís amb l’acompanyament i guia dels estudiants. Per aquest motiu i en línia amb les darreres edicions, posarà a la seva disposició una desena de propostes i activitats per tal d’ajudar-los a treure el màxim partit de la seva visita. En l’última convocatòria, celebrada el 2019, els serveis d’orientació van atendre més de 14.000 persones, 1.000 més que en l’edició anterior, fet que evidencia la seva utilitat i el creixent interès que desperta entre els visitants.

De fet, com assenyala  l’estudi “Com el jovent explora, experimenta i pensa sobre el seu futur: una nova mirada sobre l’orientació” elaborat per l’OCDE el passat mes d’octubre, quan l’alumnat explora i experimenta el món laboral i reflexiona sobre el seu futur acadèmic i professional a través de l’orientació, es redueixen les taxes de joves que no estudien ni treballen, s’aconsegueixen salaris més alts; i s’obté una major satisfacció laboral i personal.

L’orientació, al centre

Entre els serveis i activitats que el saló proposarà en aquesta edició, l’assessorament individualitzat es mantindrà com una de les principals apostes. Es tracta d’una àrea formada per 14 professionals de l’àmbit de la psicologia, pedagogia o psicopedagogia que atendrà les consultes per tal de resoldre els dubtes pel que fa a l’elecció d’itineraris i facilitarà informació sobre l’oferta formativa i professional disponible. Es calcula que durant els cinc dies de saló es faran més de 800 atencions personalitzades que sumaran més de 420 hores.

Igualment, es realitzaran prop d’un centenar de visites guiades adreçades a alumnes acompanyats dels seus tutors. Seran itineraris personalitzats que s’organitzaran cada mitja hora, en grups de 30 persones, i adaptats als interessos dels participants, que prèviament s’hauran inscrit des de l’escola. Es faran també 84 tallers per a joves i famílies sobre diverses temàtiques com la tria d’estudis superiors, vies d’accés a la universitat i a cicles formatius, autoconeixement o mobilitat internacional, així com sessions per a professorat, posant èmfasi en el procés orientador a l’aula, i taules rodones que parlaran de les feines del futur, les que desapareixeran i quines competències seran les hegemòniques els propers anys.

Els serveis d’orientació del saló es completaran amb l’espai d’auto consulta, les consultes online, el kitbox “el teu saló” per tal d’ajudar el professorat a preparar la visita al saló i el telèfon d’atenció a l’estudiant i al professorat.

Suport a l’alumnat

El Departament d’Educació oferirà informació sobre tots els estudis post-obligatoris que es poden cursar a Catalunya: ensenyaments de formació professional, esportius, d’arts plàstiques i disseny; de música, arts escèniques, escoles d’adults i formació a distància. Reforçarà l’orientació a famílies i estudiants amb una àrea oberta i interactiva, es treballaran les inquietuds personals, itineraris formatius i tendències del mercat laboral, així com activitats orientades a l’autoconeixement i a la projecció personal.

Pel que a l’espai de Formació Professional, s’habilitaran punts amb informació per sectors: alimentació, logística, química i seguretat ambiental, hoteleria, turisme, sanitat, indústria i digitalització, així com de formació professional dual. També hi haurà una àrea específica dels ensenyaments de règim especial, com les Escoles Oficials d’Idiomes, una d’arts plàstiques i una d’esportius. Així mateix, es mostrarà l’oferta d’ensenyaments artístics superiors, amb participació de l’ESDAP Catalunya (Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques), l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i l’ESCRBCC (Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya).

Per la seva banda, el Departament de Recerca i Universitats oferirà orientació personalitzada sobre el sistema universitari català, l’accés i l’admissió així com de les beques i ajuts. Els estudiants trobaran informació sobre processos i tràmits: proves d’accés, preinscripció universitària, ponderació de matèries de batxillerat i notes de tall. Es distribuiran publicacions d’interès per a l’alumnat i s’informarà sobre el nou Canal Universitats, més accessible i intuïtiu i amb un nou cercador de titulacions.

Internacionalització

En un món cada cop més connectat el coneixement i la formació en idiomes esdevé cada vegada més imprescindible. Per això, aquesta edició del Saló de l’Ensenyament prestarà especial atenció als estudis a l’estranger i al foment dels idiomes.

En aquest sentit, destaca la participació de l’oficina Education USA, depenent del Departament d’Estat del govern dels Estats Units, que presentarà la gran diversitat d’estudis superiors al país així com el funcionament del procés d’admissió a les seves universitats. Mentre que l’Associació de Promotors de Cursos a l’Estranger (Aseproce) coordinarà el ‘Saló dels Idiomes’ amb l’oferta formativa de llengües foranies, propostes sobre cursos i estades a diversos països.

Pel que fa al foment de les titulacions en noves tecnologies i ciència, l’Aula de Tecnologies Multimèdia oferirà demostracions de realitat virtual i disseny de videojocs, mentre que a l’Espai Ciència els visitants podran descobrir la seva vocació científica mitjançant conferències, tallers i activitats.

Màsters i postgraus

Els dies 18 i 19 de març també se celebrarà Futura, el Saló de Màsters i Postgraus, que en la seva 17a edició comptarà amb més de 50 expositors d’universitats, tant públiques com privades, col·legis professionals i escoles de negoci, així com empreses de captació de talent.

El certamen, que enguany s’ubicarà al Palau 2 del recinte de Montjuïc per tal de guanyar amplitud i comoditat, també reforçarà el seus serveis d’orientació i comptarà amb dues novetats: un programa de càpsules per resoldre dubtes i un speed dating amb empreses per fer-hi pràctiques. La primera activitat consistirà en xerrades de curta duració impartides per personal orientador que tractaran temàtiques com ara per què estudiar un màster, quina és la oferta disponible, com accedir a les beques o què és un màster oficial, entre d’altres. Mentrestant, a l’espai “Tens una cita amb el teu futur” es faran entrevistes, en format de cita ràpida, entre empreses, responsables de reclutament i estudiants.

Barcelona, 7 de febrer de 2022
Albert Sas Gimeno
932332378
asas@firabarcelona.com