Equiplast mostra la transició cap a l’economia circular dels plàstics

Equiplast torna del 30 de maig al 2 de juny amb una edició en la qual es reivindicarà el paper crucial que tindran els plàstics en el marc d’una economia sostenible i eficient en l’ús de recursos. Amb 307 expositors i 580 marques representades, la Trobada Internacional del Plàstic i el Cautxú de Fira de Barcelona, mostrarà matèries primeres, maquinària i equips de producció, transformació i reciclatge, així com productes de servei de la indústria del plàstic per augmentar la circularitat d’aquest material imprescindible en múltiples sectors.

Fabricants i distribuïdors líders donaran a conèixer les seves solucions per accelerar la transició cap a l’economia circular dels plàstics recolzant-se en la innovació, la transferència del coneixement i la digitalització. El 60% de l’oferta correspon a equips i maquinària per la fabricació i la transformació del plàstic, i el 40% restant a matèries primeres i additius, motlles i matrius, productes plàstics semielaborats o acabats, serveis diversos i reciclatge.

Després d’Espanya, el país que aporta més empreses aquest any a la llista d’empreses del saló és la Xina, seguit d’Alemanya, Itàlia, Portugal, Turquia, França i Suïssa. El 35% dels expositors directes d’Equiplast són internacionals, de fins a 13 països. Així mateix, per promoure les exportacions del sector del plàstic espanyol, el saló en col·laboració amb Amec, ha seleccionat i convidat una vintena d’empreses usuàries amb projectes de compra procedents de Mèxic, Colòmbia, Brasil, Regne Unit, Tunísia i el Marroc per programar trobades de negoci amb els expositors de la fira.

El president del Comitè Organitzador d’Equiplast, Bernd Roegele, subratlla: “plantegem una edició amb un enfocament molt pràctic que permeti conèixer, escollir i adquirir les millors solucions en materials plàstics, així com en maquinària i tecnologia de procés, transformació i reciclatge perquè diferents sectors afrontin amb èxit els reptes que venen, en especial els mediambientals. Cal deixar de veure el plàstic com un residu o material a eliminar, perquè és un recurs amb infinitat de possibilitats per continuar fent-nos la vida més fàcil”.

Casos d’èxit
Equiplast comparteix amb Expoquimia, esdeveniment amb el qual torna a coincidir, l’espai de coneixement “Industry Showcaseon s’explicaran casos d’èxit de sectors usuaris de solucions de les indústries química i del plàstic en relació amb l’hidrogen, l’economia circular, la digitalització i la transferència tecnològica.

Precisament, és l’àmbit de l’economia circular on Equiplast aporta contingut a aquest espai, ja que s’exposarà l’exemple de Grup Antolin, multinacional especialitzada en components d’interior per a la indústria de l’automòbil, que empra ja en els seus processos nous materials sostenibles i plàstics reciclats. Així mateix, tindrà lloc una taula rodona amb la participació de representants de centres tecnològics i associacions com Aimplas, Tecnalia, Plastics Europe, CEP i Asegre per reflexionar sobre l’estat actual de la circularitat del plàstic, el desenvolupament de tecnologies i projectes innovadors que s’estan duent a terme.

Un altre dels espais compartits amb Expoquimia és la Tech Transfer & Innovation Area on participen spin-offs, startups i projectes d’investigació europeus que podran presentar, a més, en un elevator-pitch els seus avenços. Vinculat a la indústria del plàstic es podran conèixer dos projectes per a l’economia circular i el reciclatge de composites d’alt valor RED OSIRIS i r-lightbiocom, així com la startup TimePlast que ha desenvolupat un bioplàstic al qual es pot programar un temps de degradació.

Més coneixement
Així mateix, Equiplast inclou entre les seves activitats l’onzena edició dEurocar Meeting Surfaces & Plastics, una jornada adreçada a empreses i professionals de les indústries de l’automoció, aeronàutica o ferrocarril, així com a proveïdors de pintures, plàstics, tractaments de superfícies, instal·lacions i equips, que tindrà lloc el 31 de maig. Hi participen com a ponents una vintena d’experts els qui posaran l’accent en la reducció de l’impacte ambiental en els sectors de la mobilitat i l’e-mobilitat i en les seves indústries auxiliars, dedicant especial atenció a les solucions en materials avançats, acabats i tractaments de superfícies.

Per la seva banda Plastics Europe organitza amb Aimplas, Feique i SusChem una jornada sobre la innovació en reciclat químic a Espanya per conèixer el potencial de R+D+i del nostre país en aquestes tecnologies, així com una segona sessió amb AEQT i ANAIP sobre Operation Clean Sweep® (OCS), una iniciativa mundial de la indústria dels plàstics per evitar l’emissió al medi ambient de partícules de plàstic (gransa, escames, pols), que pot produir-se de forma involuntària en qualsevol de les etapes de la cadena de valor dels plàstics: Producció, manipulació, transport, transformació i reciclat. Es coneixeran bones pràctiques i es presentarà la plataforma zero pellet loss que impulsa AEQT a l’àrea de Tarragona.

Hi haurà moments també per al networking i el retrobament en un ambient distès durant l’Equiplast Fest que tindrà lloc l’1 de juny a la mateixa fira i en la qual s’homenatjarà diverses empreses i persones del sector per la seva trajectòria. Prèviament tindrà lloc el lliurament dels Premis Liderpack 2022 de packaging i Publicitat al Lloc de Venda (PLV) que organitza el saló Hispack i Graphispack Associació.

Repensar el plàstic
D’altra banda, un altre dels punts d’atenció d’Equiplast serà la mostra “Rethinking Plastics” per descobrir les altres moltes vides del plàstic a partir del seu potencial de transformació. L’exposició inclou una vintena d’objectes d’ús quotidià com ara motxilles, envasos, mobles, parament, palets, films, peses de fitness, fundes de mòbil o papereres, fabricats amb plàstic 100% reciclat, biodegradable o procedent de fonts renovables. Es tracta d’exemples reals, aportats per les empreses i entitats que participen en el saló barceloní, que il·lustren com la indústria del plàstic pot proporcionar solucions sostenibles i innovadores a sectors com el packaging, el tèxtil, el moble o la logística, entre altres molts.

En aquest sentit, Equiplast cerca conscienciar les indústries i la societat que els residus plàstics són un recurs valuós que es pot utilitzar per produir noves matèries primeres i productes plàstics, o per generar energia en cas que no sigui possible el reciclatge. També de la necessitat d’ introduir el concepte de circularitat al llarg de tota la cadena de valor des del disseny de producte fins al reciclatge per optimitzar al màxim l’eficiència dels recursos. Per conèixer la transversalitat del sector del plàstic, Equiplast ha elaborat un estudi econòmic que serà presentat a la fira.

Oferta al quadrat
Com en edicions anteriors i per aprofitar sinergies sectorials, Equiplast se celebra amb Expoquimia, la Trobada Internacional de la Química, augmentant l’oferta a disposició del públic. Ambdós salons, que sumen 590 expositors i més de 1.500 marques representades, ocupen un total de 21.000m2 nets, això és, la totalitat del Pavelló 3 del recinte firal de Gran Via. Per la seva banda l’oferta d’Eurosurfas, del sector de tractaments de superfícies, s’integra a Expoquimia a partir d’aquest any. Aquesta aliança facilita a múltiples sectors industrials conèixer també les solucions circulars i sostenibles de la indústria química, ja que es podran visitar les dues fires amb el mateix passi. S’espera l’assistència de més de 19.000 professionals.

Barcelona, 17 de maig de 2023


DESCARREGA EL DOSSIER DE PREMSA aquí

FOTOGRAFIES (edicions anteriors) aquí

ACREDITACIONS DE PREMSA aquí

Maria Dolores Herranz / Edu Pérez Moya
Tel. 93 233 25 41 – 21 66
mdherranz@firabarcelona.com
eperezm@firabarcelona.com