Se celebrarà conjuntament amb Futura, el saló dels màsters i postgraus
El Saló de l’Ensenyament presenta la major oferta formativa i posa el focus en l’orientació
Del 16 al 20 de març torna el Saló de l’Ensenyament al recinte de Montjuic per oferir a l’alumnat la més àmplia oferta educativa per al curs 2022-23. En una edició en què l’orientació serà la protagonista, el certamen comptarà amb més de 200 expositors que posaran a disposició de les persones visitants totes les novetats en batxillerats, graus, estudis superiors, complementaris, FP, art, esports o idiomes.
A partir de dimecres vinent els palaus 1, 2 i la plaça de l’Univers del recinte de Montjuïc de Fira de Barcelona tornaran a convertir-se en el centre neuràlgic de la formació amb motiu de la celebració del Saló de l’Ensenyament que arriba a la seva 31a edició refermant la seva aposta per l’orientació.
A banda de ser l’esdeveniment més important de Catalunya pel que fa a l’àmbit educatiu, el certamen vol seguir ajudant els estudiants en la tria dels seus estudis a través de més de 1.000 de propostes i activitats orientadores en conjunt, entre trobades individualitzades, visites guiades, xerrades i tallers i demostracions.
L’espai d’assessorament individualitzat tornarà a ser la punta de llança d’aquesta aposta. Format per 14 professionals (orientadors de centres i dels equips d’assessorament psicopedagògic) de l’àmbit de psicologia, pedagogia i psicopedagogia, oferiran orientació personalitzada a l’alumnat i es preveu que durant els cinc dies de celebració es facin unes 800 atencions que sumaran més de 420 hores en total. També s’organitzaran un centenar de visites guiades per a grups escolars, el recorregut del qual s’adaptarà en funció dels interessos dels nois i noies participants.
S’impartiran un centenar de tallers per a joves i famílies per tal d’aclarir dubtes sobre temàtiques com el procés de tria d’estudis superiors, vies d’accés a la universitat i a cicles formatius, autoconeixement o mobilitat internacional, així com xerrades per a professorat que incidiran en el procés orientador a l’aula, i taules rodones sobre les feines del futur i la formació més adient.
FP i accés a la universitat
Pel que fa a l’oferta formativa, el Departament d’Educació oferirà informació sobre tots els estudis post-obligatoris que es poden cursar a Catalunya: ensenyaments de formació professional, esportius, d’arts plàstiques i disseny; de música, arts escèniques, escoles d’adults i formació a distància. A l’espai de Formació Professional, s’habilitaran punts amb informació per sectors professionals, alimentària, logística, química i seguretat ambiental, hoteleria, turisme, sanitat, indústria i digitalització on també s’informarà sobre l’FP dual. També hi haurà una àrea específica dedicada a les Escoles Oficials d’Idiomes, d’arts plàstiques i d’esportius. Així mateix, es mostrarà l’oferta dels graus en ensenyaments artístics superiors, amb participació de l’ESDAP Catalunya (Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques), l’ESMUC (Escola Superior de Música de Catalunya) i l’ESCRBCC (Escola Superior de Conservació i Restauració de Béns Culturals de Catalunya).
De la seva banda, el Departament de Recerca i Universitats oferirà orientació personalitzada sobre el sistema universitari català, l’accés i l’admissió així com de les beques i ajuts. Els estudiants trobaran informació sobre processos i tràmits: proves d’accés, preinscripció universitària, ponderació de matèries de batxillerat i notes de tall. Destaca la participació de la majoria d’universitats catalanes, tant públiques com privades, que oferiran tota la seva cartera d’estudis, incloses les novetats per al curs 2022-23, així com assessorament i informació en els seus estands.
Estudiar als Estats Units
En un context de globalització com l’actual, la internacionalització de l’educació superior s’ha convertit en una necessitat irrenunciable, fet que es visualitza al saló de dues maneres. Una, per part dels instituts, universitats o altres centres formatius que cada cop ofereixen més estudis impartits, total o parcialment en una altra llengua, sobretot l’anglès. I de l’altra, el creixent interès per part dels centres estrangers per captar estudiants d’altres països en esdeveniments com el Saló de l’Ensenyament o Futura.
En aquest sentit, és rellevant la participació per primera vegada de l’oficina Education USA i del consolat general dels Estats Units a Barcelona que facilitaran informació sobre les possibilitats d’estudiar a les universitats americanes. A l’estand Study in USA es facilitarà informació sobre el procés d’admissió, el finançament, els terminis de sol·licitud i la vida universitària. A més, hi haurà estudiants espanyols i estatunidencs que explicaran les seves experiències i resoldran dubtes dels assistents. També podran visitar els diferents campus d’universitats americanes a través d’unes ulleres de realitat virtual.
De la seva banda, l’Associació de Promotors de Cursos a l’Estranger (Aseproce) coordinarà el ‘Saló dels Idiomes’ amb l’oferta formativa de llengües foranies, propostes sobre cursos i estades a diversos països. També hi haurà la participació del British Council que presentarà la seva oferta de cursos d’anglès i oferirà informació sobre els principals exàmens de certificació (IELTS, Aptis, Cambridge).
Noves tecnologies i ciència
La indústria del videojoc està en alça a Catalunya i això es tradueix en un increment del número d’estudiants universitaris que ha crescut un 48% els últims quatre anys, passant de 754 a 1.113. La majoria d’universitats que ofereixen aquesta formació a Catalunya estaran presents al saló. Entre elles, el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC (CITM-UPC) que coordina l’Aula de Tecnologies Multimèdia. Un espai que vol acostar la realitat virtual a través d’un videojoc creat per professors del grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs que ofereix el centre.
D’altra banda, l’àrea de foment de les vocacions cientificotècniques, l’EspaiCiència, enguany estrena format i acollirà presentacions i tallers d’una vintena d’universitats, centres de recerca, empreses i altres institucions científiques amb l’objectiu de promoure les carreres STEAM.
Futura: inserció laboral i internacionalització
Els dies 18 i 19 de març també se celebrarà Futura, el Saló de Màsters i Postgraus, que en la seva 17a edició comptarà amb més de 50 expositors d’universitats, col·legis professionals i escoles de negoci, així com empreses de captació de talent.
Les entrevistes entre empreses i estudiants seran la principal novetat. Sota el títol, “Tens una cita amb el teu futur”, seran trobades en format speedating que connectaran alumnes i companyies que estan buscant incorporar talent a les seves organitzacions. La presència internacional també serà destacada en aquesta edició i comptarà amb la participació del Servei Alemany d’Intercanvi Acadèmic a través de l’agència Study in Germany i de la Universitat de Ciències Aplicades del Nordoest de Suissa que engloba 9 facultats en total.
Barcelona, 10 de març de 2022
Albert Sas i Gimeno
932332378
asas@firabarcelona.com