Xerrades, tallers, visites guiades i assessorament individual, entre d’altres
170 activitats d’orientació i més suport a les famílies al Saló de l’Ensenyament
Què fer després de la ESO o el Batxillerat? Per respondre aquesta qüestió i als molts altres dubtes associats a la tria d’estudis post-obligatoris, el Saló de l’Ensenyament amplia enguany fins a 170 les activitats d’orientació acadèmica i professional de la mà d’experts. Del 13 al 17 de març, l’esdeveniment organitzat per Fira de Barcelona es bolca amb propostes d’assessorament adreçades al jovent per ajudar-los en la seva decisió i reforça especialment les iniciatives de suport a les famílies.
Com a complement a l’àmplia oferta d’estudis per al curs 2024-2025 que mostren els més de 215 expositors participants, el Saló de l’Ensenyament gestiona directament amb la col·laboració de D’EP Institut múltiples activitats d’orientació i assessorament individualitzat, que se sumen a les organitzades pel Departament d’Educació i el Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya als seus estands, així com a les del centres educatius i entitats participants.
Així, els serveis d’orientació del propi saló, ubicats al Palau 2 del recinte de Montjuïc, han programat unes 60 xerrades adreçades a l’alumnat i les famílies sobre l’autoconeixement, les vies d’accés als cicles formatius i a la universitat, els itineraris en cas de no acreditar l’ESO, la tria d’estudis superiors o la mobilitat internacional. Com a novetat, s’afegeixen a l’agenda 12 tallers experiencials per a famílies denominats “L’aventura de triar” amb l’objectiu de donar-los les claus per acompanyar els fills/es en la presa de decisions a partir de l’autoconeixement, l’exploració de les opcions formatives a l’abast, i les sortides professionals. Per la seva banda, el professorat i altres professionals de l’educació poden participar a una desena de conferències amb el nom “Càpsules Update” sobre recursos, eines i estratègies per a l’orientació acadèmica i professional dels joves.
Igualment hi ha previstes més de 80 visites guiades pel saló a càrrec d’orientadors, adreçades especialment als grups escolars, el recorregut de les quals s’adaptarà en funció dels interessos de l’alumnat.
Atenció personalitzada
Un dels espais amb més seguiment que també s’amplia serà el dedicat a les consultes individuals on psicòlegs i psicopedagogs experts en orientació assessoraran de forma personalitzada els joves. Es calcula que en aquest servei s’atendrà enguany a més de 1.200 persones. Hi haurà, a més, un espai d’autoconsulta amb ordinadors per la cerca d’informació al moment.
Per la seva banda, a l’estand del Departament d’Educació hi haurà 16 punts d’atenció individualitzada a càrrec d’experts en l’orientació acadèmica. Cada persona rebrà informació personalitzada en relació amb l’accés als estudis postobligatoris, requisits, terminis d’inscripció, coneixement de l’oferta educativa i el procés de presa de decisions. També l’estand del Departament de Recerca i Universitats oferirà atenció a mida i xerrades sobre els processos d’accés i admissió a les universitats de Catalunya, així com sobre les beques i els ajuts als estudis universitaris disponibles.
Com a complement, el saló ha editat un conjunt de materials informatius on-line denominats “Kitbox” per a escoles i famílies que els ajudaran a aprofitar millor la visita al saló i que acumulen més de 6.000 descarregues des de l’edició passada. A més s’ha activat un servei telefònic i, com a novetat, un altre de consultes a través de WhatsApp per resoldre dubtes i facilitar la informació necessària per conèixer més a fons les característiques dels itineraris acadèmics i l’oferta formativa que s’exposa a la fira. També hi ha previstes les sessions informatives prèvies “Orienta’t en família” a través d’Instagram Live el 27 de febrer i el 5 de març.
Explorar l’oferta educativa
El Saló de l’Ensenyament aglutina informació sobre totes les opcions formatives pel que fa a formació professional, batxillerat, graus universitaris, ensenyaments artístics superiors, idiomes, formació complementària, formació ocupacional, formació d’adults i altres estudis superiors. Es, per tant, un dels millors llocs per explorar l’oferta educativa post-obligatòria en funció de les habilitats, competències, personalitat, valors i interessos de cada persona.
En aquesta edició. destaca el major protagonisme de la Formació Professional (FP), àmbit que creix un 10% respecte a l’edició de l’any passat, en línia amb l’increment de la demanda de cicles formatius de grau mig i superior. Per altra banda, les 12 universitats catalanes i els seus centres adscrits presentaran al saló les titulacions de les seves facultats per al curs vinent. En l’apartat internacional, hi participen centres dels Estats Units, Alemanya, França, Itàlia, Irlanda, Suïssa Luxemburg, Eslovàquia, Lituània i Andorra. Igualment hi seran representades escoles de negocis, centres amb ensenyaments artístics superiors, escoles d’idiomes i centres de formació complementària, entre d’altres propostes.
Altres activitats
A banda de les activitats d’orientació i l’oferta expositiva, el Saló de l’Ensenyament inclou l’Espai Ciència, on es duran a terme més de 40 proves i experiments científics per despertar l’interès pels estudis STEM i l’Aula de Tecnologies Multimèdia amb demostracions relacionades amb les noves tecnologies, els videojocs i la realitat virtual, entre d’altres. També s’han programat activitats esportives de bàsquet, pickleball , escacs, escalada o entrenament de piragüisme, i altres de caire més lúdic com tallers de Dj, concerts, sortejos o concursos.
El Saló de l’Ensenyament ocuparà els Palaus 1 i 2 i la Plaça de l’Univers del recinte firal de Montjuïc i es podrà accedir en tres torns a escollir: de matí (de 9h a 12.30h), de migdia (de 12.30h a 15.30h) o de tarda (de 15.30h a 19.00h, ampliable fins les 20.00h el dissabte dia 16) per regular l’afluència de públic. El diumenge dia 17 de març, només hi haurà un únic torn de matí en horari de 9h fins a les 14.30h. Com a novetat, el dia 13 de març, el Saló de l’Ensenyament adaptarà sensorialment, amb menys estímuls sonors i lumínics, la franja horària de 17 a 19h per facilitar la visita de l’alumnat amb condició autista (TEA) i les seves famílies.
El preu de l’entrada individual és de 7 euros. Hi ha descomptes per a grups escolars o usuaris del carnet jove a través de la web (www.saloensenyament.com).
Barcelona, 27 de febrer de 2024
Maria Dolors Herranz / Albert Sas
Tel. 932332541
mdherranz@firabarcelona.com